Zoran Jotić Jotka, vođa Kruševačkog klana, posle dva meseca pušten iz pritvora, najverovatnije zbog nedostatka dokaza!

JOTKA PONOVO NA SLOBODI Proveo deceniju i po u Zabeli, a po izlasku na slobodu uhapšen zbog UBISTVA SVOG ZAŠTITNIKA

Zoran Jotic Jotka screenshot B92

Foto: screenshot B92 / screenshot

Zoran Jotić Jotka (63), vođa kruševačkog klana, posle dva meseca pušten je iz pritvora u kome je bio zbog sumnje da je pomagao u ubistvu Dejana Stankovića Ždrokinca, svog zaštitnika na početku kriminalne karijere!

Jotić je uhapšen krajem avgusta, samo pet meseci po izlasku iz Zabele gde je proveo deceniju i po nakon što je uhapšen u akciji „Sablja“ i osuđen zbog organizovanja kriminalnih aktivnosti kruševačkog klana. On će u daljem postupku za ubistvo Dejana Stankovića biti na slobodi, a da li će biti optužen za krivično delo zbog koga je i priveden, za sada može samo da se nagađa.

Iz pritvora je takođe pušten i Igor Gajić, Jotkin saradnik, koji je sada osumnjičen za pomaganje u ubistvu Stankovića.

Iako se nije javno eksponirao od izlaska iz zatvora odmah posle likvidacije Dejana Stankovića Ždrokinca (71) 6. juna 2018. godine ispred ulaza u kruševački hotel „Golf“, u gradu pod Bagdalom, pronele su se glasine da iza te egzekucije verovatno stoji Jotka, a da ju je realizovao Stefan Radulac (25) za kojim je policija već tragala jer je mesec dana pre toga ubio Ždrokinčevog sina Vojina (41).
Vojin Stanković Foto: Privatna arhiva Vojin Stanković

– Posle ubistva Vojina Stankovića 7. maja u centru Kruševca, Radulac je pobegao. Veruje se da mu je u skrivanju upravo pomogao Jotka, te da mu je obezbedio skrovište na jednoj od obližnjih planina. Pretpostavka je da je ubistvo starijeg Ždrokinca protivusluga koju je Jotić tražio od Radulca za pomoć u bekstvu i skrivanju – kaže sagovornik „Blica“ upoznat sa ovim slučajem i dodaje da saznanja ukazuju da je posle likvidacije Dejana Stankovića, osumnjičeni Radulac sa teritorije uže Srbije prešao na područje južne pokrajine.

 

Hapšen u „Sablji“

Upravo zbog tog preuzimanja kruševačkog podzemlja i rukovođenja glavnim kriminlanim aktivnostima Jotka je i uhapšen na početku akcije „Sablja“ u martu 2003. godine. Bio je osuđen na ukupno 15 godina zatvora kao šef kriminalne grupe koja je rektirala privatnike u Rasinskom okrugu, prala novac, oružanih napada, ali i zato što je podmitio sudiju Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića da odlučuje u njegovu korist u prvom postupku.

 

Jotka i Ždrokinac drugari iz detinjstva

Jotkino poznanstvo sa braćom Ždrokinac, Dejanom i njegovim blizancem Vojinom, po kojem je Dejanov sin dobio ime, počelo je pre skoro pola veka kada se kao klinac sa Kosova i Metohije doselio u Kruševac.

Ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca Foto: Nenad Božović / RAS Srbija
Ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca

Kako je izvor blizak istrazi ispričao ranije za „Blic“, Jotku su pod svoje uzeli braća Stanković, koji su tada već imali izgrađen status u kriminalnim krugovima, a uz to su poticali iz imućne porodice.

– Jotka je bio lopovčić, džeparoš, i kod njih se malo izveštio. Ždrokinci su zatim otišli u inostanstvo, „radili“ su tamo. Bili su poznati mahom po razbojništvima, a Evropu su zamenili Južnoafričkom Republikom, gde su se dobro kotirali pa je Vojin bio i u obezbeđenju predsednika. To njihovo odsustvo, Jotka je iskoristio da ojača i preuzme glavnu ulogu u kriminalnim poslovima u Kruševcu – rekao je tada sagovornik „Blica“ upoznat sa istorijom njihovog odnosa.

 

Blic.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply