Zemljište na Aerodromu i zvanično preneto gradu Kruševcu, kako bi se poklonilo budućem investitoru na toj lokaciji, nemačkom Kronberg i Šubertu!

Postpisivanje - Aerodrom prenet gradu Kruševcu da se pokloni nemcima

Spremni za Nemce – Republička direkcija za imovinu prenela Gradu Kruševcu vlasništvo nad parcelom od 1,4 hektara. „Kromberg i Šubert“ bi na 21.000 kvadrata, do 2022, trebalo da uposle čak 2.500 ljudi

Postpisivanje - Aerodrom prenet gradu Kruševcu da se pokloni nemcima

POTPISIVANjEM ugovora između predstavnika Gradske uprave i Republičke direkcije za imovinu, o prenosu vlasništva nad 1,4 hektara pored regionalnog puta Kruševac – Kopaonik, načinjen je poslednji korak do dolaska nemačke kompanije „Kromberg i Šubert“ koja bi, do 2022, trebalo da uposli 2.500 radnika.

– Investitoru ćemo ustupiti ukupno 6,2 hektara i to je bio uslov na koji smo se obavezali – kaže gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović, dodajući da će Nemci od države dobiti i podsticajna sredstva za otvaranje novih radnih mesta. – Prateća infrastruktura je obezbeđena, pa potpisivanje krovnog ugovora očekujemo 21. oktobra.

Shodno planovima nemačke industrije automobilskih komponenti – koja se smatra vodećim globalnim dobavljačem žičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja, sa istorijom dužom od 110 godina, te sa više od 38.000 zaposlenih na više od 30 lokacija širom sveta – osnovana je lokalna kompanija pod nazivom „Kromber i Šubert Srbija“ (KSSR), kao stopostotno zavisno društvo holding kompanije u Austriji.

Za dalje širenje na evropsko tržište bili su im potrebno dodatni, konkurentni proizvodni kapaciteti, a istraživanja i studija izrađena u matičnoj kompaniji „Kromberg i Šubert“ su Srbiju prepoznala kao državu koja može da zadovolji takve potrebe.

Nemci, inače, planiraju „grinfild“ projekat, odnosno pogona od ukupno 21.000 kvadrata – 18.000 za proizvodnju i 3.000 za potrebe administracije – sa mogućnošću proširenja do 30.000. Planirana lokacija za pogone je „Konjički klub“ pored Starog aerodroma, odnosno do Bruskog puta, naspram VP doma.

– Projekat je podeljen u dve faze, a plan je donet na pet godina i to je, s obzirom na subvencije države, ujedno i rok za upošljavanje 2.500 radnika. Ta dinamika zapošljavanja nije fiksna i ne znači da prva faza ne može biti realizovana već u naredne dve godine – precizira gradonačelnik Nestorović.

U drugoj fazi projekta, koji podrazumeva da se prethodna realizuje po predviđenim planovima, pogoni će se proširiti za 12.000 kvadrata, uz upošljavanje još 1.500 ljudi (ukoliko bude potrebe za tim).

PLAN NEMCI planiraju da izgradnju pogona započnu odmah po potpisivanju ugovora sa državom i posle dobijanja građevinske dozvole. Kažu, zbog prirode proizvodnje, uticaja na životnu sredinu – neće biti.

DOSTOJNI RESPEKTA

MUŠTERIJE kompanije „Kromberg i Šubert“ su pretežno nemački proizvođači automobila iz premijum klase, a ukupni prihodi grupe lane su iznosili 1,3 milijarde evra. Artikli se u ovoj kompaniji razvijaju samostalno i proizvode u njihovoj globalnoj mreži – uz mehaničko sečenje, ručno sklapanje, livenje, varenje… Aktivnosti istraživanja i razvoja su usmerene na projektovanje žičnih sklopova, a locirane su u blizini kupaca, mahom u Nemačkoj, Rumuniji, Tunisu, Južnoafričkoj Republici, Meksiku, Brazilu i Kini.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply