Zbog šverca oružja uhapšen kruševljanin na administrativnom prelazu sa Kosovom

Jednomesečni pritvor trojici uhapšenih Srba na Jarinju – Trojici Srba uhapšenih na administrativnom prelazu Jarinje na dan lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, 22. oktobra, određen je jednomesečni pritvor zbog osnova sumnje da su trgovali oružjem i eksplozivnim napravama. Pritvor je određen Aranđelović Saši i Urošević Dejanu, iz Kragujevca i Savković Goranu, iz Kruševca, a računa će se od dana pritvaranja, odnosno 22. oktobra ove godine.

Гласање на локалним изборима на Косову и Метохији

U obrazloženju rešenja nadležnog suda, u koje je Tanjug imao uvid, u rešenju o pritvoru se navodi da su okrivljeni danas izvedeni pred sud i sumnjiče se da su izvršili krivična dela „nezakonit uvoz, izvoz, nabavka, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili prodaja oružja, ili eksplozivnih materijala, zatim neovlašćeno vlasništvo, kontrola oružja i izazivanja opšte opasnosti”.

Protiv njih je pokrenuta istraga. Inače, administrativni prelaz Jarinje u nedelju je bio zatvoren za saobraćaj oko 12 časova, tako da vozila iz pravca Raške nisu mogla da uđu na KiM.


Protest Kancelarije za KiM zbog pravnog nasilja

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije protestovala je danas zbog pravnog nasilja kojem su izloženi Saša Aranđelović, Dejan Urošević i Goran Savković, uhapšeni 22. oktobra na administrativnom prelazu Jarinje, zbog navodne sumnje da su prevozili eksplozivne materije.

Njima je, naime, danas, nakon inicijalne mere zadržavanja od 48 sati, izrečena mera pritvora od 30 dana, iako je svima na prvi pogled jasno da je reč o podmetnutnim eksplozivnim napravama, odnosno diverziji koja je za cilj imala da se spreči dolazak interno raseljenih lica na biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

„Hapšenje trojice Srba na sam dan održavanja lokalnih izbora na prostoru KiM, prilikom prevoza interno raseljenih lica na glasanje, predstavlja kako kršenje slobode kretanja tako i kršenje biračkog prava i prava na učešće u političkom životu, koja predstavljaju univerzalna ljudska prava”, navodi se u saopštenju vladine Kancelarije dostavljenom medijima.

Podmetanje eksplozivnih sredstava u autobusu koji je prevozio interno raseljena lica na glasanje predstavlja manipulaciju političkih struja na KiM, koje su želele da spreče interno raseljena lica da glasaju za predstavnike koji će štititi njihove interese i uznemiravajuće je da pravosuđe privremenih institucija samouprave prihvata da služi kao instrument u političkim obračunima, stoji u saopštenju.

Ukazuje se da ovaj primer pravnog nasilja pokazuje, između ostalog, zašto je važno da srpske sudije i tužioci što pre stupe na funkciju na Kosovu i Metohiji.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju se ovim povodom, kao i povodom još nekoliko hapšenja građana Srbije u proteklom periodu pod sumnjivim i nejasnim okolnostima, obratila Euleksu, zahtevajući da njegovi pravosudni organi preuzmu te predmete”.

Ističe se da je reč o politički i etnički motivisanim krivičnim postupcima koji se vode protiv Bogdana Mitrovića, Milanke Terzić, Novice Šošića i Momčila Jančića, u sklopu kampanje zastrašivanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. (Tanjug)

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply