Zbog primitivne uličarske izjave o ženama premijer Aleksandar Vučić smenio ministra Bratislava Gašića! (SNIMAK)

PREMIJER PRESEKAO Vučić: Gašić ne može da ostane ministar odbrane posle ovakve izjave!- Za ono što je uradio ministar odbrane Bratislav Gašić ja ne mogu da nađem reči nikakvog opravdanja. Ja se u ime Vlade Srbije izvinjavam novinarki, ali to nije dovoljno. Gašić posle ovoga više ne može da ostane ministar – rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je u obraćanju novinarima posle sastanka sa predstavnicima nordijskih kompanija rekao da mu je jako teško zbog ove odluke, jer mu Gašić blizak prijatelj i ministar u njegovoj vladi.

Vučić je rekao da se izvinjava svim ženama i više puta ponovio koliko mu je teško.

Na pitanje novinara da li zna ko će ga zameniti, Vučić je rekao da je veoma rano za takvu informaciju, jer je smena usledila dan posle Gašićeve izjave.

„Uvek sam postavljao svoja leđa za ministre, ali ovo sad…“

– Uvek sam bio protiv hajki i harangi i uvek sam postavljao i svoja leđa i glavu za sve svoje ministre koji su bili izloženi besprizornim napadima, kada su bili krivi samo zato što su ministri u mojoj vladi ili kada su prosto napadani zato ššto neko mora za nešto da bude kriv. Postavljao sam sebe kao štit, zaštitio sam ih od lažnih napada. Time sam štitio Srbiju, istinu i pravdu… Od ovoga što je uradio Gašić, za to ne mogu da iznađem izvinjenje, ni opravdanje – rekao je Vučić i izvinio se novinarki B92 u ime cele vlade.

Kako je rekao, moramo da zaštitimo sve žene u Srbiji, a ovo je bila loša poruka za njih.

–  Ja imam ćerku i možda neko može tako nešto da kaže mojoj ćerki, ja to ne bih preživeo – istakao je Vučić.

On je primetio da je dobro što što se Gašić izvinio i pokajao, ali da to nije dovoljno.

– Moramo da povučemo crtu, da napravimo razliku – rekao je Vučić i objasnio da njegova Vlada žželi pristojnu Srbiju.

Premijer je istakao da je takav stav zauzeo zbog takve politike, a ne zbog napada i orkestrirane kampanje onih koji ćute na pljačke i nepošštenje drtugih.

– Gašić je moj prijatelj, potpredsednik moje stranke, jedan od mojih najodanijih prijatelja, imam možda jošš dvojicu takvih u Vladi. Bolji je ministar odbrane nego ššto sam ja bio i deset puta je bolji od nekih našših prethodnika – rekao je premijer i izrazio uverenje da će Gašić razumeti njegovu odluku.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je u nedelju u Trsteniku napravio nezabeležen ispad u javnosti kada je potez novinarke koja je čučnula kako ne bi bila u kadru snimateljima prokomentarisao najgrubljim seksističkim rečima: „Što volim ove novinarke koje ovako lako kleknu„.

 

Njegovu smenu zatražile su opozicione stranke i brojna novinarska udruženja, a i Gašićeva stranačka koleginica i ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović takođe je rekla da je Gašićeva izjava nedopustiva.

Zbog skandalozne Gašićeve osude su izneli i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić i poverencia za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

 

Šta zakon i Ustav kažu o prestanku mandata ministru

Bratislav Gašić

Prema Ustavu Srbije, članu Vlade prestaje mandat pre isteka vremena na koje je izabran konstatovanjem ostavke, izglasavanjem nepoverenja u Skupštini Srbije i razrešenjem u parlamentu na predlog predsednika Vlade.

Skupština Srbije razmatra i glasa o predlogu za razrešenje ministra na prvoj narednoj sednici, a odluka o razrešenju je doneta ako za nju glasa većina od ukupnog broja poslanika.

U slučaju ostavke ministra, premijer dostavlja ostakvu člana Vlade predsedniku parlamenta, a Skupština na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku.

Članu Vlade koji je podneo ostavku mandat prestaje danom konstatacije ostavke, a ministru koji je razrešen danom donošenja odluke o razrešenju.

Zakon o Vladi predviđa da ovlašćenja ministra kome je prestao mandat obavlja član Vlade koga predsednik Vlade ovlasti.

Predsednik Vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra, a novi ministar izabran je većinom glasova od ukupnog broja poslanika, piše u Zakonu.

 

Gašić sutra pred novinarima

Ministar odbrane Bratislav Gašić održaće sutra ujutru konferenciju za novinare, nakon uvredljivog komentara upućenog novinarki B92 i odluke premijera Aleksandra Vučića da mu zbog toga nije mesto u Vladi Srbije.

 

{source}

{/source}

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply