Završni radovi u izgradnji nove Kovid bolnice u Kruševcu (FOTO)

Privode se radovi i u Kruševcu: Kakva će biti nova kovid ustanova? (FOTO)

Kovid bolnica u Kruševcu

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Investicija je vredna 1,72 milijardi dinara.

Novi talas širenja virusa korona u Srbiji je u punom jeku, što znači hiljade novozaraženih i desetine preminulih svakog dana. Ispred kovid ambulanti širom Srbije beleže se ogromne gužve i nervoza je sveprisutna.

Zdravstveni sistem je prenapregnut i na ivici pucanja, a bolničkih kreveta je sve manje.

Za uspešnu borbu protiv strašnog i nevidljivog neprijatelja i u cilju rasterećivanja zdravstvenog sistema, Srbija je 10. avgusta ove godine počela igradnju kovid bolnice u Kruševcu.

Kamen temeljac za izgradnju bolnice

Kamen temeljac za izgradnju bolnice
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Investicija je vredna 1,72 milijardi dinara, kapacitet bolnice će biti 500 ležajeva, uz intenzivnu negu, a izgradnja bi trebalo da bude završena do 15. decembra i biće multifunkcionalna bolnica na usluzi građanima Kruševca i čitavog Rasinskog okruga. Bolnica će imati 150 kreveta intenzivne nege i 350 za poluintenzivnu negu i centralni deo. Tu su i vešernica, menza, kapela.

Kako bi se obezbedio prostor za izgradnju, srušeno je 4.380 metara kvadrata starih objekata i uklonjeno 4.150 kubnih metara šuta, kako bi se prostor pripremio za izgradnju bolničkog kompleksa.

Nova kovid bolnica u Kruševcu

Nova kovid bolnica u Kruševcu
Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Spolja se radi na uređenju infrastrukture i pripremi za asfaltiranje saobraćajnica. Trenutno je angažovano 450 radnika koji rade u dve smene.

Po završetku građevinskih radova sledi opremanje objekata i instaliranje najsavremenije opreme.

Biće moderna i funkcionalna, a kada se „stiša“ epidemija, trebalo bi da posluži i za lečenje ne-kovid pacijenata.

Klinički centar Niš, pod čijom ingerencijom će biti ova bolnica, krajem prošle nedelje raspisao je konkurs za 641 medicinskog radnika – 126 lekara različitih specijalizacija, 439 medicinskih sestara i više desetina tehničara. Takođe se pripremaju kapaciteti za dodatno PCR testiranje.

I tu bolnicu gradi firma „Termomont“, koji je gradio bolnice na Karaburmi i u Batajnici. Pomenuta domaća kompanija je već pokazala da ume da radi brzo, efikasno, da radi ne u interesu profita, već u interesu države i naših građana.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na novoj kovid bolnici u Kruševcu krajem novembra ove godine.

Tom prilikom, predsednik je istakao kako u ovom kraju Srbije ima sve veći broj obolelih te će ova bolnica zato biti od velikog značaja. Za ovu kovid bolnicu u Kruševcu prijavio se veliki broj volontera.

– Ovde u Kruševcu je izvesno da će sve biti završeno do 20. decembra, ali nadamo se da će biti gotovo i do 15, 16. decembra… Borba nam je za svaki dan – rekao je on.

Predsednik se zahvalio svim zdravstvenim radnicima u Kruševcu i Rasinskom okrugu koji se bore i ne beže od odgovornosti i koji, kako je rekao, ne traže razlog da ne budu prisutni, već se hvataju u koštac sa problemima, da spasavaju živote ljudi.

Izvor: Srbijadanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/krusevac-kovid-bolnica-2020-12-03

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply