Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Kruševac bez plata sedam meseci, a sad i bez zdravstvenog osiguranja, dok se u gradu otvaraju privatne apoteke!

Apotekari bez leka na recept – Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi „Kruševac“ bez plata sedam meseci, a sad i bez zdravstvenog osiguranja. Otišlo 86 zaposlenih, a sledi nova racionalizacija
 Farmaceuti AU "Kruševac" na mukama Foto: AU Kruševac

Farmaceuti AU „Kruševac“ na mukama Foto: AU Kruševac

OD 1. aprila, radnici Apotekarske ustanove „Kruševac“, njih oko 130, ostali su bez zdravstvenog osiguranja, a teško finansijsko stanje dovelo je do apsurdne situacije da apotekari ne mogu da uzmu lek na recept! Da bi se lečili, lekove kupuju bez participacije.

– Nadamo se da će se ovaj problem rešiti uskoro, jer je natezanja bilo i u decembru. Zdravstvena knjižica nam je bila overena na tri meseca a mi, odricajući se putnih troškova, praktično subvencionirali neke od obaveza prema državi – kaže Marko Miljković, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

– Ne možemo da dobijemo lek na recept i – plaćamo preglede.

Pored ove muke, apotekarima plate kasne sedam meseci, a očekuje se i dalje gašenje apoteka, odnosno još jedan ciklus odlaska zaposlenih u okviru racionalizacije. Od prošlog juna broj zaposlenih se smanjio za 86, a sredinom aprila se očekuje da ustanovu napusti i 20 farmaceuta i farmaceutskih tehničara.

Skupština grada je krajem marta usvojila na predlog AU Odluku o pokretanju postupka javno-privatnog partnerstva, bez elemenata koncesije. U odgovoru dostavljenom „Novostima“ iz rukovodstva Apoteka navodi se, između ostalog, da se „čini sve kako bi se bez većih poteškoća poslovalo do okončanja tog postupka, uvedeni su elektronski recepti, snabdevenost apoteka je zadovoljavajuća“, a navode i da „postoje zakonske procedure koje je potrebno ispoštovati“.

„Smatramo da je javno-privatno partnerstvo dobar put za postizanje trajnog rešenja“, piše u odgovoru Apotekarske ustanove.

 

PRIVATNICIMA „NARUKU“

Propadanje Apotekarske ustanove poklopilo se sa otvaranjem sve većeg broja privatnih apoteka u Kruševcu. Uvođenje sistema javnih nabavki „pomoglo“ je i takvom razvoju događaja. Šest apoteka već je zatvoreno, o čemu su „Novosti“ ranije pisale. U Gradskoj upravi nam je rečeno da Apoteci „Kruševac“ nije moguće isplatiti jednokratnu pomoć, jer je „indirektni korisnik budžeta Republike Srbije, a ne budžeta lokalne samouprave, odnosno budžeta grada Kruševca“.

 

Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply