Zapošljavanje u Kruševcu kroz javne radove

Javni rad Krusevac

Kruševac — Do privremenog posla bi od 1. jula u Kruševcu trebalo da dođe stotinak lica, kroz četiri projekta javnih radova čija je ukupna vrednost 19,2 miliona dinara.

Javni rad Krusevac

Javni radovi su jedna od mera iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja.

Grad Kruševac je za te namene izdvojio 10 miliona dinara, dok Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike učestvuje sa 9,2 miliona dinara, rekao je Beti direktor krusevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Predrag Marković.

Javne radove će, kako je dodao, u Kruševcu ove godine izvoditi Vodovod, kome je za projekat čišćenja i sređivanja akumulacije Ćelije, koji će trajati četiri meseca i angažovati 22 lica, odobreno 3,5 miliona dinara.

Kruševačko Javno komunalno preduzeće će kroz projekte regulacije toka reke Rasine zaposliti 50 lica, za šta je predviđeno 9,8 miliona dinara, dok će na uklanjanju divljih deponija i uređenju Pakašničke reke raditi 22 osobe, za šta je predviđeno 4,36 miliona dinara. Oba projekta će trajati po 5 meseci.

Preduzeću MNG gradnja Kukuljin odobreno je čišćenje naselja Marko Orlović i uređivanja grobalja, za šta je predviđeno 1,57 miliona dinara za angažovanje 10 nezaposlenih tokom 4 meseca.

Marković je podsetio da su Grad Kruševac i filijala NSZ doneli odluku o dodeljivanju sredstava za programe samozapošlajvanje i novo zapošljavanje, te da je njome obuhvaćeno 125 lica koja će dobiti po 160.000 dinara za samozapošljavanje i 44 poslodavca koji su odlučili da uz subvenciju od 150.000 dinara zaposle nove radnike.

„Za program samozapošljavanja Grad i NSZ su obezbedili ukupno 32 miliona dinara, odnosno po 16 miliona dinara, što znači da subvenciju može da dobije 200 lica, dok je za novo zapošljavanje predviđeno ukupno 30 miliona odnosno može da budu uposleno takođe 200 radnika“, precizirao je Marković.

Najavio je da bi nova odluka o dodeli sredstava trebalo da bude doneta početkom jula, kada će, po njegovoj proceni, biti utrošen ovogodišnji budzet za program samozapošljavanja, dok je za program novog zapošljavanja interesovanje manje.

Prema podacima službe za zapošljavanje u Kruševcu je bez posla 16.637 ljudi, dok ih je u Rasinskom okrugu 29.383.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply