Započeta rekonstrukcija Radničkog univerziteta

ru

Rekonstrukcija zgrade Radničkog univerziteta u Kruševcu, koja je pod zaštitom Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, još jedan je pokušaj da se sačuva arhitektonski vredno i i istorijski važno zdanje za grad

ru

Rekonstrukcija zgrade Radničkog univerziteta u Kruševcu počela je prošle nedelje i ovo je još jedan pokušaj da se sačuva arhitektonski vredno i i istorijski važno zdanje za grad. Sredstva za rekonstrukciju od 14 miliona i 300 hiljada dinara obezbeđena su iz gradskog budžeta, tehničku dokumentaciju uradila je Direkcija za urbanizam i izgradnju grada Kruševca, koja vrši i stručni nadzora, a izvođač radova je Građevinsko preduzeće „Banković“ iz Crne Trave. Rekonstrukcija obuhvata fasadu, krov, krovnu i međuspratnu konstrukciju (spušteni plafoni), zatim gromobran, kompletnu rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže, radijatora i stolarije. Rok za završetak radova je 60 kalendarskih dana.

Oronula fasada sa koje otpadaju parčići maltera, krov i tavanica u lošem stanju, kao i instalacije u koje nije ulagano više od 25 godina dosadašnja je slika zgrade Radničkog univerziteta u centru Kruševca. Rekonstrukcija je počela prošle nedelje.

Pored limarskih radova, Zavod za zaštitu spomenika kulture naložio je uklanjanje topola kako bi se zaustavilo dalje propadanje oluka i fasade. Od građevinsko-zanatskih radovaslede i: delimična rekonstrukcija međuspratne konstrukcije (spušteni plafoni) i elektro instalacije (gromobran), kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, radijatora i stolarije.

Ovo je način da se od propadanja sačuva arhitektonski vredno i istorijski važno zdanje koje je sagrađeno početkom prošlog veka, 1908. godine. Podignuto je za potrebe „Ženske škole“, u toku Prvog svetskog rata tu je bila smeštena Vojna bolnica „Škotskih žena“, a između dva rata ovde je bila Osnovna škola. Nakon Drugog svetskog rata u ovu zgradu se useljava Učiteljska škola, a potom osnovna „Jovan Popović“. Poslednje tri decenije ovde je smešten Narodni univerzitet.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply