Započeo povraćaj imovine u Kruševcu

krusevac

Od 1. marta 2012. godine, od kada je počelo prijavljivanje oduzete imovine, Agencija za restituciju je  početkom februara donela prva rešenja o vraćanju imovine u Kruševcu.

krusevac

Po osnovu Zakona o vraćanju oduzete imovine, Agencija za restituciju je 6. februara prošle godine objavila javni poziv o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju. Zahtevi se podnose na šalterima pošta, a rok je do 1. marata 2014. godine, na odgovarajućem obrascu. Uz zahtev se podnose potrebni dokazi, u originalu ili kopiji, u skladu sa članom 42 Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Agenciji za restituciju podneto je do danas preko 13 000 zahteva, a da bi postupak bio ubrzan, rešavaju se prvo predmeti gde imovina može da se vrati odmah. Nakon više od 1 800 održanih rasprava, Agencija je donela preko 1 700 prvostepenih odluka. Do sada je bivšim vlasnicima i zakonskim naslednicima vraćeno više od 60 000 kvadrata gradskog gradjevinskog zemljišta, preko 42 000 kvadratnih metara poslovno – stambenih objekata i zgrada. Vraćeno je i preko 1 000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Agencija za restituciju donela je i prva rešenja o vraćanju imovine u Kruševcu. Reč je o dva poslovna prostora koja se nalaze u ulici Cara Lazara, ukupne površine 100 kvadrata, saznajemo od PR Agencije Aleksandre Krsmanović. Pored Kruševca, u Rasinskom okrugu je još tokom prošle godine već vraćen poslovni prostor u Trsteniku od 37 kvadrata. U našem okruženju, izdvajamo vraćanje 3 lokala u Vrnjačkoj Banji ukupne površine 92 kvadrata.

Inače, Agencija za restituciju, u saradnji sa Poštom Srbije, omogućila je svim strankama koje su podnele zahtev za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje, da putem aplikacije na zvaničnoj internet prezentaciji Agencije www.restitucija.gov. rs pogledaju spise svih predmeta i na taj način se obaveštavaju o toku postupka. U ovoj elektronskoj bazi, skeniran je svaki dokument koji se i fizički nalazi u predmetu, pa gradjani mogu da ostvare neposredan uvid u svoj predmet, kao i da po potrebi, odštampaju potrebnu dokumentaciju. Agencija je prvi državni organ u Srbiji koji je obezbedio ovakvo softversko rešenje.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply