Započeta procena štete od prolećnih poplava u Rasinskom okrugu

Kruševac: Počela procena štete od vode – Gradskoj upravi u Kruševcu stiglo 66 zahteva postradalih u prolećnim nepogodama
 Foto S. Babović,Poplavljen put od Kruševca ka Nišu

Foto S. Babović,Poplavljen put od Kruševca ka Nišu

NA adresu Gradske uprave u Kruševcu je stiglo 66 zahteva za naknadu štete nastale tokom vremenskih nepogoda koje su obeležile ovo proleće. Najviše prijava je upućeno iz susednih mesnih zajednica Đunis i Kaonik, a štetu na poplavljenim područjima – poljoprivrednom zemljištu, kućama, infrastrukturi i putevima – procenjuju članovi triju komisija.

– Po našoj evidenciji, pod vodom je bilo 180 hektara zemlje, 20 ekonomskih objekata i 27 kuća – kaže načelnik Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Dušan Todorović. – Najteže je bilo u Đunisu, gde se izlila Južna Morava, Ribarska reka je bila kobna po Kaonik, a klizišta su proradila u mestima Sebečevac, Kruševica, Zdravinje, Mala Reka, Ribare, Jablanica, Veliko Grkljane i Ćelije.

Podsetimo, drama na Južnoj Moravi u Đunisu je počela još 4. marta. Oranice su se odmah našle pod vodom, a na udaru je, kao i nekih prethodnih godina, bio državni put drugog reda koji povezuje Kruševac i Niš. O ukupno 600 meštana, njih 27 se danima vodilo kao ugroženo, a dvorišta i kuće su branjeni džakovima napunjenim peskom.

 

NAJAVLjENA PROCEDURA

S OBZIROM na to da u Gradskoj upravi Kruševca ne postoji posebna stavka za naknadu štete, svi zahtevi oštećenih ljudi će posle obrade i verifikacije biti prosleđeni Republičkoj komisiji za procenu štete od elementarnih nepogoda i Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima.

Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply