Zamalo tragedija na Zapadnoj Moravi – ispovest spasioca i davljenika

Dragan Tripković, Marijan Arsić

ISPOVEST HEROJA: Mislio sam da se šali, a on se davio – Marijan Arsić (36) na Zapadnoj Moravi spasao sigurne smrti Dragana Tripkovića (20). Mladića je dok se zabavljao sa društvom, iznenada povukao vir

 Dragan Tripković,  Marijan Arsić

Dragan Tripković, Marijan Arsić

IME Marijana Arsića (36), nezaposlenog stolara iz Vučaka kod Kruševca, primer je humanosti. Do sada je spasao troje ljudi i to svaki put iz virova i talasa. Poslednja drama odigrala se 11. jula oko 18.30.

Skromni junak preplivao je oko 50 metara, s jedne na drugu obalu Zapadne Morave, nedaleko od skele u Kukljinu, spasivši sigurne smrti mladog Dragana Tripkovića (20) iz Velike Drenove, koga je povukao vir dubok oko sedam metara.

– Da moj sin Damjan (4) nije pronašao u podrumu stare štapove za pecanje i poželeo da ide u ribolov, pitanje je da li bih se našao na toj plaži na koju nisam kročio desetak godina – svedoči za „Novosti“ Marijan Arsić. – Supruga Nataša je bila na obali, a ja sa sinom ušao u vodu. Nije prošlo više od pola sata kada sam spazio da se nešto dešava prekoputa. Trojica mladića su se tamo šalila uz viku.

Nasmejani momci su, naime, u plićaku Morave u Kukljinu, pitomom selu koga je Radoš Bajić pod izmišljenim imenom Petlovac ovekovečio u seriji „Selo gori, a baba se češlja“, počeli da mašu rukama i dovikuju kako je „čovek u Morave“, aludirajući na štos iz jedne epizode. A onda je jedan među njima počeo zaista da se davi, a ostali da zapomažu. Sva trojica – neplivači.

– Sina sam ostavio kod žene i počeo da plivam najbrže što sam mogao – priča nam Arsić. – Dok sam savladavao vodu pomišljao sam da je možda ipak šala, ali i na kraju sebi rekao da i nije važno. Šta će biti ako se ne šali, a ja nisam ništa pokušao. Nastavio sam da plivam, Morava me izbacila malo niže, ali sam ponovo uskočio u reku i uspeo da dođem do mladića, koji je već bio na ivici snage. Uhvatio sam ga i izvukao na suvo.

Miroslav Đokić

Narod koji je bio na obali pozvao je hitnu pomoć, pa je Dragan transportovan do kruševačke bolnice gde je pušten sutradan nakon što je primio sedam boca infuzije. I dalje ne veruje šta ga je snašlo.

– Često odlazim sa društvom na reku, ali ovo se prvi put desilo. Zbog šale sam mogao da stradam – kaže za „Novosti“ Dragan Tripković. – Stajao sam u vodi koja je bila možda metar duboka i odjednom „propao“, kao da me je nešto povuklo u brzak. Ne znam šta bi se desilo da nije pomogao Marijan.

I dok baka Verica zahvaljuje spasiocu iz Vučaka, saznajemo da je Dragan rano izgubio i roditelje i rođenog brata. Otuda je Dragan velika nada porodice Tripković. Završio je Ugostiteljsko-turističku školu u Vrnjačkoj Banji. Vredan je, radi u poljoprivredi i na građevini, ali stalnih prihoda nema.

Kao ni Marijan Arsić, koji osim Damjana ima i ćerku Andreu (6). Potiče iz porodice gde je lekcija o plemenitosti najvažnija u životu. Otuda i ne čudi da je do sada spasao troje ljudi. Najpre je kao osmogodišnji dečak takođe iz vira u Moravi izvukao Vladu, brata od tetke, a onda nekih sedam godina kasnije 50-godišnjeg muškarca iz Sutomora, kada je Crnogorca uhvatio dva i po metra visok talas na Jadranskom moru!

Naš heroj je naučio da pliva sa jedva 16 meseci, i to kod Trogira odakle je majka Marija, medicinska sestra na Odeljenju hirurgije u Opštoj bolnici Kruševac.

– Marijana smo prvi put bacili u more kada je imao svega tri meseca – priseća se Marija Arsić, dok njen suprug Slavoljub ponosno posmatra sina. – Trenirao je kasnije vaterpolo i plivanje, jer je oduvek voleo vodu. A da se nađe drugome u nevolji, to je naučio u kući. Mi smo porodica bez predrasuda koja svakome pomaže.


SKELEDžIJA SVEDOK

SKELEDžIJA Miroslav Đokić (51) bio je sudbonosnog dana na svom radnom mestu:

– Dečka je povukla matica i uspeo sam da vidim čoveka kako pliva i vadi mladića iz reke. Mnogo je imao taj sreće. Iskusni plivači znaju sve opasnosti ove reke, koja je prepuna brzaka, virova, hladna. Mnoge živote je Morava odnela.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply