Zaleđeno Ćelije jezero!

Foto: Ribočuvarska služba

FOTO: Zeleđeno jezero Ćelije! Nestvarne slike na akumulaciji Ćelije. Kruševački ribočuvari dežuraju pored ledene površine

Foto: Ribočuvarska služba

Foto: Ribočuvarska služba

KRUŠEVAC – Veliko jezero Ćelije na 25 kilometara od Kruševca potpuno je zaleđeno! Kruševački ribočuvari svedoče za “Novosti” da je led na površini ove vrlo važne akumulacije dužine 12 kilometara prvi put počeo da se registruje u basenu Zlatari, gde je voda i najplića, da bi sve do juče potom, “krenuo” da zahvata i nizvodnu vodenu površinu prema vodozahvatu.

-Celo jezero je zaleđeno i imamo na nekim mestima manje otvore, koji su dovoljni za snabdevanje kiseonikom ribljeg fonda – svedoči za “Novosti” Milan Milošević, načelnik Ribočuvarske službe Rasina koja je zadužena za vode Rasinskog okruga.

– Preventivno ćemo napraviti još neke otvore kako bi osigurali protok kiseonika. Po nalogu grada Kruševca i instrukcijama, u saradnji sa Štabom za vanredne situacije, redovno pratimo stanje voda i šaljemo izveštaje i Gradskom štabu i Sektoru za vanredne situacije.

Ukupno 14 profesionalaca u ribočuvarskoj službi, u dve smene obilazi uzduž i popreko zaleđeno jezero Ćelije i druge vode. Dežurstva su redovna na akumulaciji, koja teritorijalno pripada i gradu Kruševcu i opštini Brus. Za sada, opasnosti od poplava nema, jer manje temperaturne razlike ne mogu da dovedu do drastičnijih otopljavanja leda, koji je zadnji put registrovan pre pet godina, a pre toga-ko zna kad.

– Potencijalna opasnost od pojave leda ne postoji, osim što moramo da savetujemo meštane okolnih sela ili radoznale putnike-prolaznike, da nikako ne pokušavaju da hodaju po ledu, jer ne mogu da vide pad vodostaja – pojašnjava nam Milošević.

Debljina “pokrivača” je na jezeru pet do šest centimetara, što je tanje nego 2012.godine, kada je pokrivač bio debljine od 10 do 30 centimetara. Svaka promena, međutim, na akumulaciji sa koje se vodom snabdevaju stanovnici Kruševca, a od nedavno i više opština Rasinskog okruga, shvata se vrlo ozbiljno. Izvorište prvog ranga za međuregionalno i regionalno vodosnabdevanje privlačno je kupačima i ribolovcima i tokom sezone, a važno je stanište za desetine vrste riba (grgeč, šaran, deverika), skoro 20 vrsti vodozemaca i gmizavaca, 30 vrsta sisara i više od 10 vrsta ptica.


NA REKAMA POJAVA SANTI

SANTE leda mestimično se registruju na drugim vodama Rasinskog okruga (Zapadna Morava, kod Trstenika, Južna Morava u blizini Mrzenice). Ledohod je uočljiv i na Rasini. Kruševački ribočuvari prate i kretanje leda na tim mestima, a spremni su, kažu, da reaguju i u drugim vanrednim situacijama. Inače, su prethodnih godina umeli da spasavaju i ljude i splavove, da vade čamce iz snega i ugroženom življu dopremaju hranu i vodu.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply