Zakazivanje pregleda SMS porukom u Opštoj bolnici Kruševac

Lekari već obučeni za rad

Kruševačka bolnica pionir u postavljanju jedinstvenog informacionog sistema. Uloženo je 200.000 evra u opremu, razvoj mreže i posebnog softvera

 Lekari već obučeni za rad

Višečasovno čekanje samo na zakazivanje pregleda, šetanje s uputom od lekara do lekara i nada da će pacijent stići kod specijaliste makar za mesec dana trebalo bi da u Opštoj bolnici Kruševac postanu prošlost sa uvođenjem integrisanog zdravstvenog informacionog sistema – IHIS.

Sa implementacijom ovog programa krenulo se 2013. u okviru projekta EU. Uloženo je čak 200.000 evra u opremu, razvoj mreže i posebnog softvera. Trenutno se u bolnici lagano uvodi nova praksa čije će opipljivije rezultate pacijenti videti od narednog proleća.

– Sličan sistem uveli smo na hirurgiji 2005. pa smo 2009. konkurisali za sredstva pretpristupnih IPA fondova EU kako bi u celoj bolnici zaživeo najsavremeniji informatički program – predočava Petar Pavlović, načelnik informatičkog odeljenja. – IHIS treba da omogući pacijentu dobijanje elektronskog zdravstvenog dosijea, a zdravstvenim radnicima lak pristup zdravstvenim podacima.

Uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, što je najavljeno za narednu godinu, takođe će pomoći da projekat zaživi u punoj meri.

– U praksi iz Doma zdravlja uput za pacijenta može da se pošalje i elektronskim putem, a pacijent može da zakaže pregled kod specijaliste i SMS-om ili slanjem mejla – otkriva nam Pavlović.

– Kada bude došao kod specijaliste, pacijent se više ne opterećuje papirologijom, a to ne čini ni specijalista. Jer, na primer, zahtev za laboratoriju šalje kroz sistem, a tako se „naručiocu“ i vraćaju rezultati.

Da bi IHIS sasvim zaživeo potrebno je da ga ugrade i druge zdravstvene ustanove. Prošle nedelje je u bolnicu pristiglo 90 računara i 60 štampača čime je nabavka opreme potrebne za ovaj projekat završena. Stručnjaci iz „Komtrejda“ zaduženi su za održavanje bolničkog informacionog sistema.

 

PROČITAJ JOŠ:  Još 6 smrtnih slučajeva poslednjeg dana zaraženih Korona virusom

KONTROLA

IHIS omogućava menadžmentu bolnice da proveri kako medicinari rade, kakva je zauzetost postelja, kolika je dužina lečenja pacijenata, da li ima gužve u ambulanti. Načelnik odeljenja moći da će da vidi šta rade lekari i medicinske sestre što u teoriji treba da pomogne bolju organizaciju posla.

AMBULANTE U MREŽI EU je investirala 2,5 miliona evra u projekat IHIS za 19 srpskih bolnica. Samo je u kruševačkoj bolnici urađeno 350 računarskih mesta, 190 radnih stanica i pet servera. Još 20 bolnica je od Svetske banke i projekta DILS dobilo potrebnu opremu za digitalizaciju kompletnih usluga, a ovdašnji Dom zdravlja zaokružio je sistem za elektronski karton, umrežene su ambulante u 23 sela i sedam gradskih ambulanti.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply