Zakazivanje pregleda SMS porukom u Opštoj bolnici Kruševac

Lekari već obučeni za rad

Kruševačka bolnica pionir u postavljanju jedinstvenog informacionog sistema. Uloženo je 200.000 evra u opremu, razvoj mreže i posebnog softvera

 Lekari već obučeni za rad

Višečasovno čekanje samo na zakazivanje pregleda, šetanje s uputom od lekara do lekara i nada da će pacijent stići kod specijaliste makar za mesec dana trebalo bi da u Opštoj bolnici Kruševac postanu prošlost sa uvođenjem integrisanog zdravstvenog informacionog sistema – IHIS.

Sa implementacijom ovog programa krenulo se 2013. u okviru projekta EU. Uloženo je čak 200.000 evra u opremu, razvoj mreže i posebnog softvera. Trenutno se u bolnici lagano uvodi nova praksa čije će opipljivije rezultate pacijenti videti od narednog proleća.

– Sličan sistem uveli smo na hirurgiji 2005. pa smo 2009. konkurisali za sredstva pretpristupnih IPA fondova EU kako bi u celoj bolnici zaživeo najsavremeniji informatički program – predočava Petar Pavlović, načelnik informatičkog odeljenja. – IHIS treba da omogući pacijentu dobijanje elektronskog zdravstvenog dosijea, a zdravstvenim radnicima lak pristup zdravstvenim podacima.

Uvođenje elektronskih zdravstvenih knjižica, što je najavljeno za narednu godinu, takođe će pomoći da projekat zaživi u punoj meri.

– U praksi iz Doma zdravlja uput za pacijenta može da se pošalje i elektronskim putem, a pacijent može da zakaže pregled kod specijaliste i SMS-om ili slanjem mejla – otkriva nam Pavlović.

– Kada bude došao kod specijaliste, pacijent se više ne opterećuje papirologijom, a to ne čini ni specijalista. Jer, na primer, zahtev za laboratoriju šalje kroz sistem, a tako se „naručiocu“ i vraćaju rezultati.

Da bi IHIS sasvim zaživeo potrebno je da ga ugrade i druge zdravstvene ustanove. Prošle nedelje je u bolnicu pristiglo 90 računara i 60 štampača čime je nabavka opreme potrebne za ovaj projekat završena. Stručnjaci iz „Komtrejda“ zaduženi su za održavanje bolničkog informacionog sistema.

 

KONTROLA

IHIS omogućava menadžmentu bolnice da proveri kako medicinari rade, kakva je zauzetost postelja, kolika je dužina lečenja pacijenata, da li ima gužve u ambulanti. Načelnik odeljenja moći da će da vidi šta rade lekari i medicinske sestre što u teoriji treba da pomogne bolju organizaciju posla.

AMBULANTE U MREŽI EU je investirala 2,5 miliona evra u projekat IHIS za 19 srpskih bolnica. Samo je u kruševačkoj bolnici urađeno 350 računarskih mesta, 190 radnih stanica i pet servera. Još 20 bolnica je od Svetske banke i projekta DILS dobilo potrebnu opremu za digitalizaciju kompletnih usluga, a ovdašnji Dom zdravlja zaokružio je sistem za elektronski karton, umrežene su ambulante u 23 sela i sedam gradskih ambulanti.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply