Za ekipe Hitne pomoći nije bilo odmora za vreme praznika

hitna_pomoc

Tokom Prvomajskih i Vaskršnjih praznika pored pojačanog inteziteta saobraćaja na teritoriji Rasinskog okruga zabeležena je i 21 saobraćajna nezgoda, a ekipe kruševačke Hitne medicinske pomoći imale su povećan broj  pregleda i intervencija na terenu.

hitna_pomoc

Tokom Prvomajskih i Vaskršnjih praznika, u periodu od 30. aprila do 6. maja, pored pojačanog inteziteta saobraćaja na teritoriji Rasinskog okruga zabeležena je  21 saobraćajna nezgoda. U tri nezgode pričenjena je materijalna šteta, 20 lica je povređeno i jedno lice je izbubilo život. U ovom periodu 10 lica zadržano je u prostorijama Policijske uprave, zbog upravljanja vozilom sa više od 1,2 promila alkohola u krvi. Inače, svi vozači koji imaju više od 0,30 promila alkohola u krvi biće sankcionisani, a za one sa 1,2 i više  promila obavezno je zadržavanje do istrežnjenja, najduže do 12 sati, naglasio je komandir saobraćajne policije Momir Minić i naglasio da će u narednom periodu posebno biti kontrolisani vozači dvotočkaša.

Preko 100 pregleda zabeleženo je u toku dana u prostorijama Hitne pomoći i preko trideset intervencija na terenu dnevno u dane praznika. Zbog naglog otopljenja došlo je do pogoršanja osnovnih bolesti kod hroničnih pacijenata, a praznici uzrokuju i digestivne smetnje, povraćanje i upalu žučne kese, posebno zbog povećanog unosa hrane i jaja. Za prvomajske praznike karakteristični su i izleti i rad u polju, koji su izazvali povećan broj povreda i ujeda krpelja ali su doneli i naglo povećanje temperature vazduha, naglašava načelnica sližbe hitne medicinske pomoći Radmila Damjanović.

Savet za zdravu populaciju i hronične bolesnike je da u ovom periodu obrate pažnju na režim ishrane, redovno uzimanje terapije i konsultacije sa izabranim ili lekarom hitne pomoći, kako bi se prevazišli manji zdravstveni problemi. Potrebno je uz umerenu fizičku aktivnost povećati i unos svežeg povrća i voća koje treba pre upotrebe temeljno oprati i namirnica koje su termički dobro obrađene i pravilno odložene.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply