Vojska sanitarnim kordonom izolovala bolnicu u Kruševcu, nulti pacijent zaražen koronom došao sa kruzera, radnik Henkela

Vojska brani bolnicu u Kruševcu, 10 osoba zaraženo: Nulti pacijent „doneo“ koronu sa kruzera

korona

Vojska brani bolnicu sanitarnim kodronom.

Sedam pacijenata kod kojih je potvrđen korona-virus u Rasinskom okrugu leči se na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševac, a tri pacijenta su prebačena za Klinički centar Niš.

Iako je za sada 10 potvrđenih slučajeva, strahuje se da je broj veći, sa Instituta „Torlak“ čekaju se rezulati za još 6 uzorkovan iz briseva.

Kako se saznaje iz više izvora, epidemiolozi su u dobroj meri uspeli da rekonstruišu širenje KOVID-19 kod više kruševačkih pacijenata.To se posebno odnosi na prvi registrovani slučaj, kome je prisustvo korona virusa potvrđeno 21.marta. Prema nezvaničnim saznanjima, mladić star 32 godine vratio se sa kruzera 17.februara, posle 6 meseci boravka van Srbije,a li nije imao nikakve zdravstvene probleme.

Temperaturu je dobio šest dana kasnije. Ispituju se njegovi kontakti sa kineskim držljavljaninom i kontakti iz Niša,gde je boravio u prvoj nedelji marta.

korona

Foto: Reuters

Dan kasnije stigla je potvrda za još pet osoba:za neke se prema saznanjima sumnja da su zaradili virus boravkom u inostranstvu za potrebe angažmana firmi u kojoj su radili,drugi su bili na rođendanskoj proslavi ili u inostranstvu. Prema poslednjim podacima 893 osoba trenutno se prati u Rasinskom okrugu.

U sedištu okruga s druge strane, primenjuju se restriktivne zaštitne mere.

Vojska kontroliše i ulaz i dezinfekciju, a tu su i predstavnici Štaba za vanredne situacije,volonteri,privatno obezbeđenje i portiri u bolnici. Isključivo se propuštaju saniteti i civilni automobili sa hitnim slučajevima i to tako što odmah po podizanju rampe, prolaze kroz dezinfekcioni teren za točkove.

Svaki pacijent,lekar ili medicinska sestra ili psoetilac koji ima prava da dostavi stvari za bolesnika u tačno propisanom vremenu dezinfikuje se ispod šatora do rampe. Poseban šator je postavljen i kod zgrade gde je smešteno Infektivno odeljenje. U Dijagnostičkom centru je od danas i posebna barijera kod radiološke službe i skener i rengen dijagnostike.

POČELA DA RADI AMBULANTA ZA UGROŽENE

Ambulanta za respiratorne infekcije-„14.oktobar“ počela je da radi i zatečeni suje Kruševljani koji čekaju ispred sa zaštitnim maskama.

Kontakt telefoni ambulante su 064/8653-574, 064/8653-575 i 064/8653-576,kao i 037/3501-580,037/3502-150. Rad posebnog centra podrazumeva zbrinjavanje pacijenata koji imaju visoku temperaturu i druge druge disajne tegobe, kao i građana, koji su došli sa područja ugroženog korona virusom i građana ili su bili u kontaktu sa tim licima.

korona

Foto: Reuters

PRIVATNA DOSTAVA BOLESNICIMA-SAT VREMENA DNEVNO

U Opštoj bolnici navode da se dostava nužnih stvari za bolesnike obavlja svakog dana iskljulivo u periodu od 14,30 do 15,30. Posete hospitalizovanima su zabranjene od 13.marta. Za ulazak u bolnički krug neophodna su maska i zaštitne rukavice.

– Na ulazu svakog odeljenja biće zadužena lica koja će preuzimati dostavljene stvari i iste predati bolesnicima – saopštava dr Vesna Stević-Gajić, direktorka bolnice.

Izvor: Srbijanas.com

Link: https://www.srbijadanas.com/vesti/drustvo/vojska-brani-bolnicu-u-krusevcu-10-osoba-zarazeno-nulti-pacijent-doneo-koronu-sa-kruzera-2020-03-25

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply