Voda iz Vodovoda postala ispravna da se pije i sprema hrana

voda

Na osnovu rezultata labaratorijskog ispitivanja vode iz gradske mreže JKP Vodovod Kruševac koje je uradio Zavod za javno zdravlje, voda je higijenski i zdravstveno  ispravna za piće i pripremanje hrane. Na perifernim delovima grada moguće je zamućenje vode, i iz Zavoda  preporučuju da se voda ispušta do izbistirenja. Zavod za javno zdravlje nastavlja sa pojačanom kontrolom vode iz distributivne mreže.

voda

Povodom zamućenja vode u distribucionoj mreži, koje se dogodilo 30. aprila 2013. godine u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod – Kruševac“, dana 2. maja 2013. godine u 10 sati održana je vanredna sednica kolegijuma direktora sa koje su nam poslali sledeće saopštenje:

-Zbog izuzetno velikih vrućina koje su nastupile u poslednjih nekoliko dana došlo je do značajnog povećanja potrošnje vode u gradskoj mreži. Povećanje potrošnje dovelo je do neophodne intervencije na regulacionim zatvaračima na upravljačkom punktu u Lipovcu 30. aprila 2013. godine oko 10 sati, kako bi se omogućio dotok dovoljne količine vode u rezervoare i gradsku mrežu. U večernjim satima kada se dešava maksimum dnevne potrošnje došlo je do povećanja brzine u vodovodnom cevovodu Majdevo-Kruševac, od koje se prema proceni ljudi koji upravljaju mrežom nije očekivalo da izazove zamućenje, ali se ono ipak dogodilo. U toku noći 30. april -1. maj nije mogao odmah da se sagleda stepen i obim zamućenja, ali su dežurne ekipe vršile ispiranje mreže prema sistuaciji koju su mogle u noćnim uslovima da sagledaju. Pošto preuzete aktivnosti nisu dale željeni rezultat između 6 i 7 sati 1. maja rukovodstvo JKP „Vodovod Kruševac“ odlučilo je da se u konsultaciji sa Zavodom za javno zdravlje objavi da je voda neispravna za piće do daljnjeg. Istovremeno je sa Štabom za vanredne situacije organizovano snabdevanje građana ispravnom vodom za piće putem cisterni. U toku čitavog dana vršeno je ispiranje magistralnog cevovoda, rezervoara na Bagdali i gradske mreže i aktivnost je završena u večernji časovima 1. maja.

Rukovodilac službe održavanja vodovodne mreže razrešen je obavljanja ovog posla. Formirana je stručna komisija sa zadatkom da ispita i utvrdi uzroke nastalog stanja. Izveštaj Komisije biće dostavljan direktoru preduzeća i nadležnim organima Grada Kruševca 7. maja 2013. godine do 15 časova.

Preporučije se svim školama, vrtićima i ustanovama koje neu rade u dane praznika da dan ranije ili 7. maja u jutarnjim staima ispuste vodu iz instalacija u svojim objektima do izbistrenja.

Ovim putem rukovodstvo JKP Vodovod Kruševac sa ove sednice upućuje izvinjenje građanima Grada Kruševa zbog nastale situacije u snabdevanju vodom.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply