Vlast realizovala svega 5% planiranih investicija

Vlast u Krusevcu - Bratislav Gasic

Od planiranih 2,5 milijarde dinara investicija kroz javna preduzeća, u Kruševcu je do sada realizovano tek pet odsto, a građevinska sezona se bliži kraju. Od očekivanih 7,8 milijardi, od republike do sada je stiglo jedva nekoliko stotina hiljada dinara, a većina od 17 kapitalnih projekata je ostala mrtvo slovo na papiru. U lokalnoj vlasti kažu da su za godinu dana investirali više od 700 miliona dinara i podsećaju da su morali da vraćaju dugove koje je ostavila prethodna vlast.

Vlast u Krusevcu - Bratislav Gasic

– Budžetom grada u ovoj godini je predviđeno oko 2,5 milijarde dinara investicija kroz javna preduzeća. Direkcija za urbanizam je trebala da ima 1,75 milijardi dinara investicija, komunalno preduzeće 124 miliona, „Poslovni centar“ 116 miliona, Toplana 300 miliona, a Vodovod 193 miliona dinara. Od svega navedenog urađeno je svega pet odsto. Dve trećine građevinske sezone je prošlo i teško je verovati da će se za ovo kratko vreme, koliko sezona još traje, situacija poboljšati. – kaže Dejan Stevanović, član Gradskog odbora Demokratske stranke.

Stevanović podseća da neke od kapitalnih investicija kao što su izgradnja istočne zaobilaznice i višetažne garaže nisu ni započete, regulacija Rasine i kupališta su zaustavljeni, radovi na aerodromu Rosulje stagniraju, dok se zamena stolarije može svrstati u tekuće održavanje.

– Kruševac je primenom takozvanog „Dinkićevog zakona“ ostao uskraćen za 350 miliona dinara. Do kraja 2015. godine planirano je da iz republike za investicije stigne 7,8 milijarde dinara, a do sada imamo uloženo svega nekoliko stotina hiljada. Građevinski sektor nam je na izdisaju, jer je od početka godine izdato jedva pedesetak dozvola. – nabraja Stevanović.

U Direkciji za izgradnju ističu da je realizovano ili je u toku nekoliko značajnih investicija, kao što su izgradnja mosta na Srndaljskoj reci, radovi na trgu Slobode, asfaltiranje puta za Vučak, rekonstrukcija Miličine i Obilićeve ulice.

– U poslednjih godinu dana na teritoriji Grada Kruševca investirano je više od 700 miliona dinara, od čega iz budžeta 461 milion. Od donatora smo obezbedili 60 miliona dinara, javna preduzeća su iz sopstvenih sredstava investirala 36,9 miliona dinara, iz budžeta Srbije smo dobili 140,9 miliona dinara. Trenutno se pripremaju dva važna projekta, rekonstrukcija Bruskog puta i postavljanje visokonaponskog kablovskog voda. Sve to smo uradili vraćajući nasleđeni dug od 627 miliona dinara. – objašnjava Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca.

Najveći projekat, od kojeg su građevinske firme iz Kruševca puno očekivale, a to je izgradnja autoputa od Pojata do Preljine, nije započet, niti ima naznaka kada bi mogao da startuje. Kruševačka privreda je u kolapsu i zato od građevinskog sektora dosta toga zavisi što potvrđuju i bivši funkcioneri.

– Kada smo krajem 2007. godine radili rebalans i gradski budžet povećali sa 20 na 23 miliona evra, ključni segment su bile investicije u oblasti građevine. U gradu ima više od 100 firmi koje se bave ovom delatnošću i ako one stanu to je jako loše po čitav grad. – smatra Dragan Azdejković, bivši gradonačelnik Kruševca i lider DSS.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply