Virtuelna kuhinja donosi zaradu vlasniku sajta Recepti

Bojan Trošić

Magistar Bojan Trošić u nedostatku posla „bacio“ se na recepte i od internet kulinarstva napravio unosan biznis

 Bojan Trošić

Bojan Trošić

Iza jednog od najposećenijih internet-portala za kulinarstvo u Srbiji, „krije“ se magistar poslovnog menadžmenta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Bojan Trošić (29). Da se uhvati ukoštac sa receptima, ovom školovanom mladom čoveku „pomogao“ je hroničan nedostatak posla. Odlučio je da ostane u Kruševcu, ali sa internetom i dobrom idejom stigao je – svuda.

Najpre se na ovaj posao rešio 2007. a dve godine kasnije otkupio je internet-domen „recepti – kom“. Danas, četiri godine kasnije, Trošićeva „virtuelna kuhinja“ beleži više od 4.000.000 otvorenih stranica, a mesečno – preko milion poseta! Samo na „fejsbuk“ strani, recepte prati oko 300.000 domaćica!

– Kada sam pre šest godina počeo da učim o kulinarstvu na internetu nije bilo mnogo portala koji su se ozbiljno bavili ovom tematikom – priča mr Trošić. – Nastavio sam da razvijam ideju koja je trebalo da poveže internet kao revolucionarnu tehnologiju i jednu od osnovnih ljudskih potreba – za dobrim zalogajem.

Kruševački Džejmi Oliver odmalena je znao da srpski narod voli gastronomiju.

– U prvi plan stavili smo posetioce i njihove potrebe, tako da uvek mogu da nađu kvalitetan i isproban recept koji ostavljaju naši korisnici – kaže Trošić. – Dosta smo uložili da pretragu, upoređivanje i čuvanje recepata učinimo lakšim. Članovi sajta mogu da objedine recepte i naprave svoj virtuelni kuvar. Naša Redakcija za administraciju ima tri čoveka.

Posetioci sajta nagrađuju se vrednim poklonima. Kuvaru meseca ovih dana sleduje ručni blender, a autoru najboljeg recepta – modla za tortu. „Koka Kola“, „Bambi“, „Nektar“, „Argeta“ i druge velike kompanije na spisku su brendova koji sarađuju sa „receptima“.

U bogatoj ponudi tekstualnih recepata ili onih na video-snimcima, koji prati ceo tok pripreme predjela, čorbi, salata, riba, sosova, torti iz čak 12 nacionalnih kuhinja, kao i saveta o namirnicama ili dekoraciji, naš narod najviše traži – gibanicu!

 

GIBANICA NAJTRAŽENIJARECEPT za gibanicu je definitivno najpopularniji i kroz tradicionalnu pripremu ili neku moderniju varijantu – kaže ovaj kuvar sa magistraturom, i dodaje da on lično najbolje priprema „taljatele sa pečurkama“. – Vidi se da poštujemo tradiciju, jer u vreme posta i slava najtraženiji su recepti za ove prilike. Stižu nam i jela koja komotno mogu da se posluže u najelitnijim restoranima na svetu.

 

DOMAĆICE SA DIPLOMOM

PRECIZNA statistika govori da je kruševački portal sa receptima najpopularniji među visokoobrazovanim ženama. Posetioci portala su pretežno žene od 25 do 49 godina. Časopis PS Press uvrstio je portal u top 50 najboljih domaćih veb-prezentacija u 2011. godine, a 2009. godine stručni žiri VebFesta proglasio ga je za top 5 sajt u oblasti zabave na teritoriji Srbije. preporuka Bakini recepti.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply