Viljamovka za dezinfekciju bolnice biće prerađena u medicinski alkohol, mnoge šale zbivene na račun informacije da se viljamovkom steriliše bolnica

Jednu bolnicu DEZINFIKUJU VILJAMOVKOM PO ODLUCI VLADE SRBIJE, Srbi nisu odoleli sprdnji, a ovo je objašnjenje

IlustracijaFOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Viljamovka, korona virus i internet – ove tri stavke su bile dovoljne da se duštvene mreže zapale oko najnovije odluke Vlade Srbije da 9.196 flaša ove rakije poklone Crvenom krstu i Opštoj bolnici u Kruševcu. Ipak, iza šala za sve postoji logično i racionalno objašnjenje.

Nakon što je ova vest odjeknula u javnosti, Srbi k’o Srbi nisu izdržali a da u svom maniru ne prokomentarišu sve ovo, jer reč je o rakiji, a svim znamo kako na nju gledaju ovde. Odluka o doniranju zaplenjene rakije nasmejala je internet, iako stvari u vezi sa korona virusom vrlo često nisu za šalu.

Od juče korisnici društvenih mreža, najčešće ne zlonamerno komentarišu pomenutu donaciju, a budući da se radi o rakiji, tema je u najmanju ruku jedna od onih vanvremenskih za koju svako ima ponešto da kaže.

– 4 uspravno: Novo dezinfekciono sredstvo 6 slova? – Viljamovka?! – Ne može da stane! – Pa, otpij malo – bio je jedan od komentara Tviteraša na ovoj društvenoj mreži.

– Čim je pala odluka vlade da se bolnici pokloni Viljamovka za dezinfekciju, meni se grlo upalilo. Koja koincidencija – našalio se jedan korisnik Tvitera.

– 15 godina stara viljamovka za dezinfekciju. Bojim se da će ta dezinfekcija biti unutrašnjeg tipa – bio je jedan od komentara.

– Priča li se šta od koliko je gradi viljamovka? Ne bi valjalo da ima više od 18. Da oboliš od miline – objavio je jedan Tviteraš na svom profilu.

Mnogi neupućeni su komentarisali kako im se rakija pripila od tolike priče o njoj, a deo korisnika društvenih mreža se zapitalo kako to da su stručnjaci govorili da dezinfekcija ima efekta ako je alkohol bar 70 odsto, a sama viljamovka kao i većina rakija ima oko 40 odsto.

Ipak, uprkos podeljenim mišljenjima korisnika mahom na pomenutoj društvenoj mreži stvari nisu toliko jednostavne kakvim se čine.

Rakija je dostavljena Crvenom krstu u Kruševcu, a sekretar ove ustanove donaciju shvata kao odluku od velike koristi. I ima objašnjenje za sve „neverne Tome“.

Evo šta će zapravo biti sa viljamovkom

– Imajući u vidu da nas na jesen najverovatnije očekuje novi talas korona virusa, te da će svakako biti i veće potrebe za sredstvima za dezinfekciju, našem gradu ova pomoć puno znači, posebno jer se u kruševačkoj bolnici leče pacijenti iz celog Rasinkog okruga, a gradi se i kovid bolnica koja će zbrinjavati pacijente iz celog regiona. Sa aleksandrovačkom fabrikom alkhoholnih pića dogovoreno je da besplatno izvrši preradu ove rakije u medicinski alkohol – kaže Emina Todorović za Kruševac grad, sekretarka kruševačkog Crvenog krsta.

Kako ona objašnjava sa preradom će se krenuti nakon što budu preduzete sve zakonske procedure oko preizimanja robe, a koliko će se tačno medicinskog alkohola dobiti, znaće se nakon što se utvrdi da li je u međuvremenu došlo do nekih oštećenja, u smislu razbijenih flaša, isparenja i slično, s obzirom da je roba u magacinu stajala više od 15 godina.

Prema rečima Todorovićeve, dobijene količine medicinskog alkohola raspoređivaće se po potrebi, a prednost će svakako imati zdravstvene ustanove.

Podsećamo, Crveni krst i Opšta bolnica u Kruševcu koristiće rakiju viljamovku za dezinfekciju radnih površina, navodi se u rešenju Vlade Srbije objavljenom u Službenom glasniku.

Ovim ustanovama odlukom Vlade Srbije bez naknade ustupljena je rakija viljamovka oduzeta u postupku inspekcijskog nadzora još 2005. godine.

Za dezinfekciju radnih površina biće iskorisćeno 9.196 flaša ove rakije.

Izvor: Blic.rs

Link: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/jednu-bolnicu-dezinfikuju-viljamovkom-po-odluci-vlade-srbije-srbi-nisu-odoleli/25lmbrs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply