Vidovdanske svečanosti 2015, program i najava događaja

krusevac-panorama

U narednih mesec dana Kruševac će poseti nekoliko ministara Vlade Srbije. Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović kaže da očekuje dolazak ministra prosvete i obrazovanja Srđana Verbića koji će otvoriti rekonstruisanu zgradu Radničkog univerziteta i obići jednu školu koja će biti obnovljena uz pomoć Vlade Srbije.

krusevac-panorama

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar će posetiti Bolnicu povodom završetka radova na zgradi P+8 dok će Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja i infrastrukture, obići radove na Bruskom putu, najavio je Nestorović.

Kruševac očekuje dolazak Vanje Udovičića, ministra sporta, povodom završetka radova na terenima Sportskog centra. Od Ivana Tasovca, ministra kulture i informisanja očekuju finansijski podsticaj za obnovu bioskopa „Evropa“ kako bi bio preuređen u Dečje pozorište.

Očekuje se da ministar odbrane Bratislav Gašić na Vidovdan položi kamen temeljac za izgradnju crkve u krugu kasarne „Car Lazar“.

Kruševac za Vidovdan očekuje i dolazak premijera Aleksandra Vučića, predsednika Srbije Tomislava Nikolića kao i patrijarha SPC Irineja, koji će osveštati novu crkvu na Bagdali, koja je u izgradnji, a ktitor je Bratislav Gašić sa porodicom.

Program Vidovdanskih svečanosti u Kruševcu

Program Vidovdan 2015.

Kruševac očekuje i predstavnike pobratimskih gradova iz Rumunije, Bugarske, Grčke, Italije, Rusije, Slovenije, Republike Srpske, kao i najviših predstavnika državnog vrha i crkve. Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i premijer Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić položiće cveće na Spomenik kosovskim junacima, a prisustvovaće brojni ministri Vlade Republike Srbije i Patrijarh Irinej.

Komisiji za kadrovska i administrativna pitanja je stiglo 20-tak predloga za Vidovdansku nagradu, Plakete i Pohvale, a na sednici Skupštine grada odlučiće se o dobitnicima.

Vidovdanske svečanosti, inače, kao i svake godine, otvoriće predškolci PU „Nata Veljković“, završnom priredbom, na Slobodištu, 10. juna.

Kruševačka Gimnazija ove godine obeležava 150 godina postojanja i rada, jubilej značajan ne samo za Gimnaziju, već i za naš grad. Svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja je 9. juna u sali Korporacije ,,Trajal,,.

Među značajnijim kulturnim dešavanjima, svakako je Triptih ,,Raspeto Kosovo, 12. i 27. juna. Filozofsko – književna škola trajaće od 19-20. juna. Likovna kolonija „Vidovdanska viđanja“ biće 21. juna. Toga dana je i Saborovanje u Lazarevom gradu , kad posetioci imaju priliku da dožive prizore iz vremena vladavine kneza Lazara, običaje i zanimljivosti srednjevekovnog života, viteška nadmetanja, narodne igre, tradicionalna jela…

KUD „14. okotobar“, kao i svake godine poklanja Kruševljanima koncert, 18. juna. Ove godine njihov program biće obogaćen i nastupom KUD-ova „Božur“ i „Gavrilo Princip“ iz Čikaga.

Vidovdanske svečanosti obeležiće i Grčko veče, 25. juna, na Gradskom trgu, a nastupiće orkestar sa Krfa i hor iz Stavrosa. U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije 26. juna, u porti crkve Lazarice nastupiće Vojni orkestar „Stanislav Binički“, a 27.juna, od Fontane do crkve Lazarica, sviraće orkestar garde Vojske Srbije.

U programu su i brojna sportska dešavanja, kao i tradicionalna Akcija „Treće dete“ i dodela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola.

 

NAJAVA DOGAĐAJA I DEŠAVANJA

Vidovdanske svečanosti, kao i svake godine, otvoriće predškolci PU „Nata Veljković“, završnom priredbom, na Slobodištu, 10. juna.

Kruševačka Gimnazija ove godine obeležava 150 godina postojanja i rada, jubilej značajan ne samo za Gimnaziju, već i za naš grad. Svečana akademija povodom ovog značajnog jubileja je 09. juna u sali Korporacije Trajal.

 

Najveći broj manifestacija organizuju ustanove u kulturi:

Kulturni centar: – Triptih Raspeto Kosovo,    12. i 27. juna

– Filozofsko – književna škola   19-20. juna

 

Narodni muzej: – Likovna kolonija „Vidovdanska viđanja“      21. juna

– Međunarodna dečija likovna kolonija Biberče

 

Turistička organizacija: – Vidovdanske dečije igre  13. juna

– Saborovanje u Lazarevom gradu  21. juna

 

Narodna biblioteka: – Izložba „Crkva lazarica u literaturi“ 20.06.

 

Kruševačko pozorište: – Predstava „Mačak u čizmama“  22. juna

– Predstava „Devetstopetnaesta“  28. juna

 

KUD „14. okotobar“, kao i svake godine poklanja Kruševljanima koncert, 18. juna. Ove godine njihov program biće obogaćen i nastupom KUD-ova „Božur“ i „Gavrilo Princip“ iz Čikaga.

 

 

U organizaciji Grada i službi Gradske uprave za učenike osnovnih škola organizuje se Vidovdanski eko dan i akcija Bezbedno dete u saobraćaju, 14. juna.

 

Manifestacije koje će obeležiti ovogodišnje Vidovdanske svečanosti su:

 

  1. Grčko veče, 25. juna, na Gradskom trgu, nastupaju orkestar sa Krfa i hor iz Stavrosa.
  2. U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije:

–        26. juna, u porti crkve Lazarice nastupiće Vojni orkestar „Stanislav Binički“

–        27.juna, od Fontane do crkve Lazarica, orkestar garde Vojske Srbije

 

U programu se nalaze i sledeće manifestacije:

– Projekcije filmova: 12. puk Car Lazar – Goran Erčević,

– Kruševačke legende  u organizaciji Sportskog saveza

– Predstava. Na kafi kod kneginje

– Vidovdanski susreti izviđača i advokata

– Akcija dobrovoljnog davanja krvi

– Izložba suvenira i starih zanata

– Akcija Treće dete i dodela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola

 

Sportske manifestacije:

 

– Vidovdanski fudbalski turnir, 17. juna

– Vidovdanski odbojkaški turnir na pesku, 26-27. juna

– Vidovdanski odbojkaški turnir, 26. juna

– Vidovdanski plivački miting, 27. juna

– Vidovdanski gimnastički turnir, 27. juna

– Vidovdanski teniski turnir, 20-24. juna

– Moto trke u Globaru, 27-28. juna

– Međunarodni boks meč, 26. juna

 

28.juna

– Svečana sednica Skupštine grada

– Predstava „Devetstopetnaesta“ u Kruševačkom pozorištu, kojom se zvanično završava Vidovdanski program.

 

Doprinos u pripremanju i realizaciji Vidovdana imaju i javna preduzeća, ustanove, institucije, koje pružaju tehničku podršku i staraju se da sve protekne u najboljem redu:

–        Dom zdravlja, Služba hitne pomoći

–        Elektrodistribucija

–        JKP Kruševac

–        Vodovod

–        Direkcija za urbanizam

–        Policijska uprava,

–        Vatrogasna služba

–        Vojska Srbije, Garnizon Kruševac

–        Veterinarska stanica

–        Komunalna policija i ostale službe Gradske uprave

 

Za sve programe ulaz je slobodan.

 

Vidovdan 2015.

Vidovdan ostalo 2015.

 

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply