VIDOVDAN u Kruševcu: Otvoreni Trg glumaca, Park Srbija i novi kružni tokovi, večeras koncert Lepe Brene na Slobodištu

Povodom Vidovdana koji je i Dan Grada, u Kruševcu su danas svečano otvoreni Trg glumaca – ispred Kruševačkog pozorišta, Park Srbija – na brdu Bagdala i dva novoizgrađena kružna toka na Trgu Kosturnica.
Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)Ispred pozorišta su otkrivene biste sedmoro glumaca, Kruševljana: Miodraga Petrovića Čkalje, Vlastimira Đuze Stojiljkovića, Taška Načića, Mihajla Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Radmile Savićević i Ljubinke Bobić.

Biste su delo beogradskog vajara Zorana Ivanovića i mladog kruševačkog Bogdana Dobrote. Koštale su 4,53 miliona dinara, od čega su darodavci dali 2,5 miliona dinara, a Grad Kruševac 2,03 miliona dinara.

Novi Park Srbija, od tri hiljade kvadratnih metara, u obliku je teritorije države Srbije, s pet „reka“, deset „gradova“ i deset minijatura manastira.

Idejni tvorac i autor projekta je dr Boris Stajkovac iz Beograda. Uređivanje parka koštalo je 9,1 milion dinara – iz gradskog budžeta je dato 5,5 miliona dok su darodavci, Klub privrednika i „Tehnogradnja“ dali 3,6 miliona dinara.

Na rekonstruisanom Trg Kosturnica uređena su dva nova kružna toka što je koštalo 81 milion dinara, investitor je bilo JP “Putevi Srbije”, a izvođač “Tehnogradnja”.

Danas je povodom Vidovdana i 630. godišnjice Bitke na Kosovu cveće na Spomenik kosovskim junacima položio direktor BIA Bratislav Gašić, kao izaslanik predsednika Srbije, u Crkvi Lazarici jutros je bila liturgija, a potom pomen kraj tog spomenika.

Večeras je svečana sednica Skupštine Grada na kojoj će „Trajal korporaciji“ biti uručena „Vidovdanska nagrada“, najznačajnije priznanja Kruševca, a biće uručene i četiri „Vidovdanske plakete“ i 15 pohvala.

Manifestacija „Vidovdan 2019“ je tokom juna protekla uz niz priredbi, a sutra, u subotu, završiće se koncertom Lepe Brene.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply