Vidovdan 2013. u Kruševcu – dešavanja iz sata u sat

20130628_120011

Od ranih jutarnjih sati u Kruševcu su svi na nogama dočekujući mnogobrojne goste, proslavljajući svoj veliki Vidovdan… Tačno u podne u staru srpsku prestonicu pristigao je i Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i položio venac pred Spomenikom kosovskim junacima

20130628_120011

7:30

Povodom Vidovdana, Dana grada Kruševca, gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Bratislav Gašić i Siniša Maksimović, uz odavanje pošte položili su cveće kod Krsta i na humkama na Slobodištu i na Spomenik ratnicima i narodu kruševačkog kraja stradalim u oslobodilačkim ratovima Srbije od 1912. do 1918. godine na Fontani. Gradonačelnik Gašić je, zatim, položio cveće i na Krst na Bagdali, spomen-obeležje žrtvama komunustičke vlasti.

8:00

Na spomenik u dvorištu Osnovne škole „Dositej Obradović“ predstavnici boračkih organizacija, Mesne zajednice, porodica poginulih boraca i građani, položili su cveće i odali počast poginulim borcima Lazarice u oba svetska rata i Aleksandru Bašiću koji je poginuo na Kosovu 1999.godine, Ovom prilikom odbornik Dragi Nestorović otkrio je obnovljenu bistu Nade Marković u dvorištu Mesne zajednice Lazarica.

9:00

U crkvi Lazarici održana je Sveta arhijerijska liturgija.

– Danas obeležavamo najveći srpski praznik Vidovdan i u Kruševcu će biti najviši državni vrh Srbije. To ujedno znači i podršku Kruševcu da se vrati među najuspešnije gradove u Republici i na mesto koje je nekada zauzimao. Shvatamo to i kao podršku da sve podignemo na viši nivo, rekao je, gostujući u prepodnevnom Vidovdanskom programu Televizije Kruševac, gradonačelnik Bratislav Gašić koji je tom prilikom sugrađanima čestitao Dan grada. On je dodao da su kao gosti stigle i delegacije 15 gradova pobratima iz zemlje i inostranstva.

11:00

Gradskom Litijom sa Kivotom sa delićem Moštiju Svetoga Cara Lazara, predvođenom vikarnim epsikopom Patrijarha, Vladikom remezijanskim Andrejem i gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem, sa saradnicima – proslavljen je najveći nacionalni praznik Srbije – Vidovdan.

U čast Osnivača prestonog grada Kruševca, jedna od najlepših Gradskih Vidovdanskih Litija, od Crkve Lazarice pokraj Gradskog zdanja, sa Kivotom sa delićem Moštiju Svetoga Cara Lazara, ide do jedinstvenog na svetu – Spomenika kosovskim junacima. U prisustvu uglednih gostiju Grada, predstavnika Pravoslavlja Rusije, Belorusije, Bugarske, Rumunije, hrišćanske braće iz Italije, Republike Srpske,predstavnika lokalne samouprave, političara, pripadnika Vojske, izviđačkog odreda „Car Lazar“ i brojnih Kruševljana služen je pomen svim stradalim Srbima od Kosova Polja do današnjih dana. U Dvorskoj Crkvi Kneza Lazara prethodno je služena Sveta Arhijerejska Liturgija na kojoj su verni pričešćeni. Na pomenu stradalima za Krst Časni i Slobodu Zlatnu, pred Crkvom Lazaricom, Vladika Andrej pozvao je sve čestite Kruševljane da pamte Sveto-Lazarev Zavet i učestvuju u obnovi Srbije na temeljima Svetih Nemanjića i Lazarevića.

Vikarni episkop Andrej, preneo je blagoslove Patrijarha srpskog Irineja, koji danas služi u Gračanici i Episkopa kruševačkog Gospodina Davida, koji Srpsku Pravoslavnu Crkvu predstavlja na Međunarodnom simposionu u grčkom gradu Veriji kod Soluna.

12:00

Predsednik Republike Tomislav Nikolić uz počasnu stražu garde Vojske Srbije, odao je poštu i položio venac na Spomenik kosovskim junacima. Nakon toga, delegacije pobratimskih gradova Stare Zagore iz Bugarske, Žaleca iz Slovenije, italijanskog Tori di Kvartesola, ruskog Elktrostala, Novopolockog iz Belorusije, rumunskog Rmniku Vlčea i Bijeljine iz Republike Srpke, položili su vence na Spomenik na glavnom gradskom trgu u Kruševcu. Predsednik Tomislav Nikolić sa savetnicima, zadržao se zatim u kabinetu gradonačelnika Bratislava Gašića, gde je sa domaćinima razgovarao o aktuelnim i planiranim aktivnostima.

Pri odlasku iz glavnog gradskog zdanja, predsednik Tomislav Nikolić odgovarao je na pitanja novinara šta očekuje po pitanju početka pregovora i pristupa Evropskoj uniji.

U kasarni Rasina u Kruševcu, predstavnici Udruženja porodica poginulih pripadnika Vojske od 1990. do 1999. godine prisustvovali su parastosu i položili cveće na spomen obeležje poginulim pripadnicima: 125. motorizovane, 7. pešadijske, 58. lake pešadijske brigade i 53-eg graničnog bataljona. Kao gosti grada, 50-ak članova ovog udruženja obišlo je spomen sobu u kasarni Car Lazar, manastir Svetog Luke u Bošnjanu, Crkvu na Rasini kao i kulturne znamenitosti Kruševca.

15:00

Premijer Srbije Ivica Dačic u Kruševcu je otvorio renovirani vrtić „Naša radost“ u kome će raditi 5 grupa i gde je smešten i Dečiji kutak.

17:00

U gradskom zdanju počela, nakon akademskog kašnjenja, sednica Vlade Srbije kojom predsedava premijer Ivica Dačić.

Sednici prisustvuju gotovi svi ministri.

19:00

Povodom Vidovdana, u Gradskoj upravi Krusevac održana je Svečana sednica Skupštine Grada na kojoj su, tradicionalno, dodeljena Vidovdanska priznanja.

Vidovdanska nagrada, najveće priznanje Grada Kruševca, uručeno je prvom potpredsedniku Vlade Republike Srbije Aleksandru Vučiću.

20:00

Svečana povorka krenula od Gradske kuće prema Slobodištu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply