Verica Kalanović i URS nude alternativu Kruševcu

Iako Ujedinjeni regioni Srbije nisu u vlasti u Kruševcu, oni će u naredna dva meseca ponuditi alternativu za privredni oporavak grada, najavila je Verica Kalanović, i dodala da će kruševačka Industrija mašina i komponenti „14. oktobar“ dobiti svoju novu šansu kroz proizvodnju građevinskih mašina

Podsetivši da će se uskoro potpisati krovni sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji podrazumeva oko 300 miliona evra ulaganja u poljoprivredu i sisteme za navodnjavanje, Kalanović je objasnila da će na taj način „14. oktobar“ dobiti svoju šansu i nove poslove za proizvodnju građevinskih mašina za čišćenje i kopanje kanala.

Takođe već sama najava izgradnje Moravskog koridora pokazuje da imamo nove strateške partnere, koji su zaintresovani za sve gradove koji se nalaze duž auto-puta, navela je ministarka regionalnog razvoja i članica predsedništa URS-a.

Ona je, govoreći o preduzećima u restrukturiranju, istakla da će ove godine početi njihov oporavak i to ne samo privatizacijom, dolaskom strateških partnera i zajedničkim ulaganjima, već svim tim zajedno, kako bismo, kazala je ministarka, u 2014. godini imali ozbiljan privredni oporavak.

Kalanović je prilikom obilaska gradskog odbora Ujedinjenih regiona u Kruševcu, podsetila da je krajem decembra prošle godine potpisan Predugovor o izgradnji dva regionalna auto-puta u Srbiji sa Kineskom korporacijom za puteve i mostove ukupne vrednosti 642 miliona evra, a jedan od njih je i takozvani Moravski koridor.

„Sa potpisivanjem ugovora do kraja februara počeće prava realizacija projekta sa svim pravima i obavezama koje imaju potpisnice, a posle toga će uslediti potpisivanje detaljnog akcionog plana koji je vezan i za aktivnosti i za plaćanja“, kazala je ministarka.

Ona je dodala da, prema preliminarnim dogovorima, ostaje da se u martu formiraju gradilišta i da se na proleće krene sa realizacijom prve etape auto-puta.

„Ovakav projekat neće podrazumevati kompletnu izgradnju ‘deset po deset kilometara’, jer u tih 109,6 kilometara 10 odsto čine mostovi, tako da će se istovremeno raditi i mostovi i trasa“, objasnila je Kalanović, podsetivši da je rok za izgradnju četiri godine.

Nakon obilaska gradskog odbora URS-a, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave razgovarala je u gradskoj upravi Kruševac sa gradonačelnicima i predsednicima opština kroz koje će proći budući Moravski koridor.

Izvor: Rasina net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply