Vera Nikolić za podršku sportistima

Vera Nikolic

Legendarna srpska atletičarka Vera Nikolić, dvostruka evropska šampionka i nekadašnja svetska rekorderka na 800 metara, izjavila je danas da je ponosna na svoju državu zato što vodi računa o vrhunskim sportistima.

Vera Nikolic

Ona je pozvala celu naciju da vrši pritisak na sportiste, već da ih ostavi da urade najbolje što mogu i navela kako se osećala na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. godine, dva meseca nakon što je postavila svetski rekord kada nije izdržala pritisak i odustala.

„Meksiko pamtim po veoma ružnoj situaciji koja se dogodila. Dva meseca ranije sam istrčala svetski rekord, imala sam 20 godina i taj pritisak, to je bilo strašno. Svi su vikali, zlato, zlato!, a ja sam se uplašila šta će biti ako budem druga“, rekla je Nikolić u intervjuu Tanjugu.

Zbog toga, njena poruka sportistima je da u datom trenutku urade najbolje što mogu.

„Strašno je to što činimo, jedan mali neuspeh i odmah je smak sveta. Ja ne gledam to tako. Gledam da mladim ljudima damo punu podršku, da im je čast što učestvuju na Olimpijskim igrama. Svaka zemlja priželjkuje medalje, a mi smo mala zemlja sa puno dobrih sportista i od njih se očekuje sve najbolje, a nekada se kockice ne poklope“ – dodaje ona.

Od obaranja svetskog rekorda na 800 metara (2:00,05) prošlo je 45 godina. Pre pet godina je kaže, na inicijativu supruga otišla u London, na stadion Kristal Palas, “pročitala svoju tablu” i tako obeležila 40 godina od tog velikog događaja.

Prema njenim rečima, srce joj je puno, jer je srpska atletika u velikom usponu.

„Ove godine, u Moskvi kada je (Emir) Bekrić trčao, ja nisam želela da pričam ni sa kim u kući. Želela sam to sama da prođem. Mislim da je on jedan “svemirac” i drago mi je što je atletika u usponu. Tu su još i Amela Terzić, Ivana Španović, Srbija je bogata vrhunskim sportistima, rezultatima, i dobrim ljudima”, ističe Nikolićeva.

Nekadašnja šampionka danas živi u Kruševcu, kaže da je “jedan običan penzioner”, ima petoro unučadi i ponosna je što se ostvarila kao majka i baka.

„U jednom trenutku moj život je bio slavan, putovanja…a sada je nešto sasvim drugo, ali sam sasvim ispunjena”, zaključila je jedna od najboljih sportistkinja koje je ova zemlja dala.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply