Veliki problemi sa padavinama i velikom vodom na teritoriji Kruševca i okoline

BRANE JEZERO OD GOMILE ĐUBRETA: Kišne padavine ovih dana prave velike probleme na teritoriji Kruševca i okoline

БРАНЕ ЈЕЗЕРО ОД ГОМИЛЕ ЂУБРЕТА: Кишне падавине ових дана праве велике проблеме на територији Крушевца и околине

Nabujala reka / Foto Odeljenje za vanredne situacije

JEZERO Ćelije kod Kruševca, odakle se vodom snabdeva više od 120.000 ljudi, ponovo je na udaru komunalnog otpada koji se uliva iz reka sa teritorije Brusa i Blaca.

Radnici JKP Vodovod i pripadnici Ribočuvarske službe „Rasina“ su, zbog naglog skoka reke Rasine na ulazu u jezero i upliva smeća, razvukli čeličnu sajlu sa džakovima i stiroporom, kako otpad ne bi dospeo u vodozahvat. Radnici Komunalne policije sačinili su zapisnik koji se odnosi na novo zagađenje, koje je prethodnih godina u više navrata ugrožavalo akumulaciju.Padavine ponovo prave probleme na teritoriji grada, gde je od 29. do 30. januara palo 18,8 litara po kvadratu kiše. Vodostaj na Južnoj Moravi, merna stanica Mojsinje, pokazuje da prelazak granice redovne odbrane od poplava sa tendencijom daljeg rasta. Nivo vode raste i na Zapadnoj Moravi i na Rasini, ali još uvek nije prešao redovnu odbranu od poplava. U toku noći je došlo do izlivanja Ribarske, Modričke, Trmčarske reke, kao i reke Kobiljke, a prijavljena su izlivanja u selima Bukovica i Velika Lomnica.- U naseljenom mestu Đunis, došlo je do izlivanja Ribarske reke bez ugrožavanja domaćinstava, poplavljeno je poljoprivredno zemljište – predočeno je u Odeljenju za vanredne situacije grada Kruševca, čiji su pripadnici prethodnih noći obilazili teren. – Voda je ušla u sedam domaćinstava u Velikom Šiljegovcu, zaseoku Anđelkovići, među njima i u jedan stambeni objekat.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice intervenisali su u Velikoj Lomnici, gde je došlo do plavljenja domaćinstva. Došlo je i do kvara na mesnom vodovodu u Velikom Šiljegovcu i to usled velike vode i radova JP „Srbijašume“.

RADOVI BEZ DOZVOLE

Nadležni su reagovali u Bukovici, gde je registrovano ilegalno skretanje potoka iz rečnog toka, kao i betoniranje u dužini od 30 metara bez dozvole i provlačenje kablova infrastrukture kroz propust. U toku je rešavanje ove situacije koja je dovela do izlivanja i pojave mulja.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/srbija/vesti/960197/brane-jezero-gomile-djubreta-kisne-padavine-ovih-dana-prave-velike-probleme-teritoriji-krusevca-okoline

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply