Veliki dug FK Napredka ostaje gradjanima Kruševca

Prema najnovijem spisku poreskih dužnika, objavljenom pre nekoliko dana (http://www.poreskauprava.gov.rs/pdf/PravnaLicaDug_5.pdf ), relativno visoko plasiran je i kruševački FK Napredak. Ukupan poreski dug Napretka iznosi tačno 125.128.137 dinara, što će reći negde između 1,2 i 1,3 miliona evra. Čiji je to dug…?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/c/cb/FK_Napredak_krusevac_logo.PNG

U razgovoru sa dobro obavešetenim izvorom došli smo do nekih jako zanimljivih informacija. Ovaj dug potiče od ranije, iz vremena kada sadašnje rukovodstvo još nije bilo tu. Takođe, ova cifra se odnosi samo na poreska dugovanja, dok postoji još čitav niz troškova koji nisu obuhvaćeni ovom sumom (plate, sporovi, dug EPS-u…). Prema nekim procenama, ovaj dug, već sada, znatno prevazilazi cifru od 2 miliona evra. Takođe, iz istih izvora saznajemo da sadašnji sponzori i rukovodstvo kluba nije prilikom preuzimanja „ključeva“ preuzelo ova dugovanja. Ona su ostala, i na njih lagano ide kamata.

Ali, kako onda…? E, tako ! Evo jedne moguće analize.

Gledano sa strane grada, plasman Napretka u Super ligu, na neki način, podiže rejting čaršije u republičkim okvirima. To, svakako, odgovara lokalnim vlastima, jer je u pitanju jako dobra promocija (grad ima Superligaša, „rešen“ je problem koji je postojao…). Gledano sa strane sponzora kluba, za male novce (upućeni kažu da će ih cela priča koštati između 400 i 500 hiljada evra) su došli do višeg ranga, i uspeće da prodaju igrače čije ugovore kontrolišu za prilično veću svotu novca od uložene. Prema proceni uvaženog i prilično realnog nemačkog sajta Transfermarkt trenutno procenjena vrednost ekipe Napretka je nešto preko 3 miliona evra (http://www.transfermarkt.de/en/napredak-krusevac/startseite/verein_788.html ). Takođe, videće se šta će doneti zakon o sportu koji se već dugo očekuje, pa i tu može biti neke dobiti (stadion, poslovni prostor…). No, ako i ne bude, već se zarađuje na trgovini igračima.

A onaj dug ? E, on ostaje… Kome ? Pa, gradu, tj. nama, građanima Kruševca. Kad pukne ovaj mehur od sapunice, videće se pravo stanje. I šta ćemo onda…?

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply