Velika vojna vežba na Ravnjaku kod Kruševca

Detalj sa vežbe

Vojna vežba na Ravnjaku kod Kruševca – U prisustvu ministara odbrane i unutrašnjih poslova Zorana Đorđevića i Nebojše Stefanovića kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, na Ravnjaku kod Kruševca održana je vojna vežba pod nazivom „Pomoć civilnim vlastima na otklanjanju posledica hemijskog akcidenta“.

Detalj sa vežbe

 

Vežba je specifična po tome što su pored Vojno-medicinske akademije, Centra i 246. bataljona Atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije učestvovali i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora za vanredne situacije.

Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je po završetku vežbe da su učesnici pokazali da je Srbija spremna da odgovori na napad terorista.

On je rekao da su „učesnici vežbe pokazali zavidnu osposobljenost i stručnost da se izbore sa teroristima, sa pretnjom koja je danas možda i najveća na svetu“, konstatujući da te pretnje „nisu svakodnevica u Srbiji kao što je to slučaj u svetu“.

Podsetio je da je ova vežba izvedena u okviru Komandno-taktičke vežbe „Morava 2016“, koja traje od 25. maja do 6. juna.

„Ono što smo do sada u okviru te vežbe videli je na visokom nivou, a očekujemo da u narednim godinama nastavimo ovakav vid obuke i provere“, rekao je Đorđević.

Predstavnici Generalštaba, Ministarstava odbrane, policije i zdravstva, lokalne samouprave kao i strani izaslanici, tokom jednosatne vežbe mogli su da vide reakciju vojnih i policijskih jednica i civilnih službi na, po zamišljenom scenariju, napad terorista na naseljeno mesto.

Prikazan je i način zajedničkog reagovanja u slučaju hemijskog akcidenta nakon napada terorista na postrojenja i objekte hemijske industrije.

„Prikazan je jedan od modela zajedničkog reagovanja vojske i civilnih kao i vladinih i nevladinih institucija koje će u realnoj situaciji biti angažovane na uklanjanju posledice ovakvih i sličnih akcidenata“, rekao je zamenik komandanta Centra ABHO potpukovnik Srđan Rutić i ocenio da je vežba veoma uspešno realizovana.

U vežbi je učestvovalo 250 ljudi sa oko 60 vozila među kojima i saniteti Opšte bolnice u Kruševcu.

Vojni kompleks Ravnjak, koji se prostire na oko 76 hektara, regionalni je centar Atomsko-biološko-hemijske odbrane u ovom delu Evrope.

Vojna vežba na Ravnjaku kod Kruševca Vojna vežba na Ravnjaku kod Kruševca

Izvor: RTS, Beta

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply