Veće takse za venčanja u Kruševačkoj opštini

Burme za prvo venčanje

Kruševljeni će prema novom cenovniku za venčanje van radnog vremena (vikendom) umesto 1.000 plaćaće 2.000 dinara. Van matičnog ureda 15.000. Burme i dalje besplatno.

 Burme za prvo venčanje

Da bi stali na lud kamen Kruševljeni će morati da izdvoje više para. Prema novom cenovniku za venčanje van radnog vremena (vikendom) umesto 1.000 plaćaće 2.000 dinara. Taksa na venčanje van službenih prostorija, što je poslednjih godina postalo pomodno, sa 10.000 dinara porasla je na 15.000, a neznatno je poskupelo i venčanje u toku radnog vremena – sa 290 na 300 dinara.

Prosečno se u toku godine u Kruševcu sklopi 540 brakova. Na poslednjoj sednici Skupštine grada rečeno je da visina ovih taksi nije dugo menjana, pa je praktično usaglašena sa praksom u drugim gradovima.

– Sigurno je da nećemo da odustanemo od venčanja zbog tih 1.000 dinara, ali mislim da može i na nečem drugom da se uštedi – kaže buduća mlada Marija Jovanović.

– Mogli bi odbornici da se odreknu neke dnevnice, ako se već gradonačelnik odrekao plate.

Upravo ova poslednja opaska sučelila je opoziciju i vlast. Bruto plata gradonačelnika u iznosu od 150.000 dinara je sa odbitkom poreza i doprinosa, na raspolaganju mladencima za kupovinu burmi u Kruševcu, ukoliko prvi put stupaju u brak. Uz taj poklon, na venčanju u Mozaik sali Gradske uprave dobili su druge sadržaje (nastup đaka Muzičke škole na klaviru, posluženje učenika Ugostiteljske škole, kraći nastup đaka u srednjovekovnim odorama). Takse su, navodi gradonačelnik Bratislav Gašić za “Novosti”, povećane i da bi se đacima platila neka vrsta dnevnice.

– Pre nego što smo uveli novu praksu, anketirali smo buduće mladence koji su se s tim složili u čak 98 odsto slučajeva – tvrdi Gašić. – Učenici su u skladu sa zakonom angažovani preko Omladinske zadruge. Tih 1.000 dinara je za njih. Ukoliko moja plata ne bude bila dovoljna da se pokriju sve potrebe za burmama, takođe će ići u istu svrhu. Nećemo valjda da uzmemo novac iz Fonda za populacionu politiku.

Opozicija tvrdi da je povećanje takse – loša poruka, dok gradonačelnik odgovara da im smeta što je njegovo odricanje od plate, javnost široko prihvatila. Kaže da matičari nisu imali plaćen prekovremeni rad, a svakog su vikenda zauzeti. Ukoliko su venčavali van Gradske uprave u udaljenim restoranima, taksi prevoz su plaćali iz svog džepa.

– Nije to ogromno poskupljenje, ali ne dobija se mnogo, samo negativne reakcije – komentarisao je za skupštinskom govornicom Desimir Pavlović, odbornik DS.

 

CEREMONIJA NAJMANjE 5.000 EVRA

PROSEČNU svadbu u Kruševcu nemoguće je organizovati bez 5.000 evra. Zakup sale ili restorana je oko 400 evra, hrana je u proseku 30 evra po gostu, venčanica, ako se iznajmljuje je najmanje 250 evra, mladoženjino odelo bar 100 evra, a tu su i bidermajer, frizura, šminka, cipele, torta, fotograf, snimatelj, pozivnice, hotel za goste “sa strane” i troškovi koji – iskrsnu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply