Usvojen zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju Srbije

poljoprivreda

Krajem januara ove godine usvojen je Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju.

poljoprivreda

Do sada nije postojao Zakon koji precizno definiše oblast podsticaja u poljoprivredi, pa se dešavalo da se godišnje donese i do 40 Uredbi. U tom mnoštvu Uredbi niko nije mogao da se snađe, pa poljoprivrednici u velikom broju slučajeva, nisu ostvarivali pripadajuća prava. Gost emisije „Dijalog“ na RTK, u petak, 8. februara biće pomoćnik ministra poljoprivrede, za agrarnu politiku, Miloš Milovanović, sa kojim ćemo detaljnije razmotriti odredbe Zakona i druge aktuelnosti iz poljoprivrede.

Ovim Zakonom uređuje se vrsta podsticaja, način korišćenja podsticaja, Registar podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju kao i uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje. Zakon može da se podeli u 3 segmenta: direktna plaćanja, podsticaji merama ruralnog razvoja i posebni podsticaji. Veoma je bitno istaći uslove pod kojima mogu da se ostvare podsticaji.

„Svi poljoprivredni proizvođači do kraja aprila, moraju da registruju, ili obnove registraciju gazdinstva, što prošle godine nije bila obaveza. Potom, mora da se prijavi setvena struktura, da li poseduju parcele koje su uzeli pod zakup, kupili novu parcelu, ili obnovili ugovor o zakupu, potom prijava broja grla stoke„- kaže savetodavac za stočarsku proizvodnju PSSS Kruševac dipl.inž. Boban Rosić.

Rosić takođe apeluje da se nekomercijalna gazdinstva prebace na mlađe članove kako bi stekla status komercijalnih, jer će na taj način moći da ostvare subvencije. Poljoprivredna stručna i savetodavna služba iz Kruševca, započela je ciklus predavanja po seoskim Mesnim zajednicama, i „prevashodni cilj tih predavanja biće upoznavanje sa odredbama Zakona ali i stručne teme iz oblasti koje naša služba pokriva“, kaže Rosić. „Mi smo overavali dokumentaciju za genetsko unapređenje stočarstva, tov junadi i svinja. I dalje ćemo raditi na taj način, popunjavanjem zahteva međutim čekamo Pravilnik koji treba da donese ministar kada ćemo detaljno upoznati poljoprivrednike sa celokupnom procedurom, a donošenje pravilnika očekujemo do kraja februara“ – zaključuje Boban Rosić.

Recimo i to da su Zakonom definisana minimalna sredstva za isplatu- 20.000 dinara za kvalitetne priplodne mlečne krave i krave dojilje, po 4.000 dinara za priplodne ovce, koze i priplodne krmače, 10.000 dinara za tov junadi, 1.000 dinara za tov jagnjadi i svinja, a po 500 dinara za košnice. Regresi se isplaćuju za kupljeno gorivo, đubrivo, seme, i drugi repro materijal, za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike, kao i za troškove skladištenja u javnim skladištima. Regresi za gorivo, đubrivo i seme isplaćuju se u minimalno ukupnom iznosu od 6.000 dinara po hektaru.

O odredbama Zakona, i drugim temama iz oblasti poljoprivrede, u petak, 8. februara od 20 sati i 30 minuta, razgovaraćemo sa pomoćnikom ministra poljoprivrede za agrarnu politiku, Milošem Milovanovićem.Pitanja za pomoćnika ministra možete poslati na mejl [email protected], ili na telefon 037 441 319

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply