Usvojen Program razvoja grada Kruševca za 2013. godinu

skupština_grada_Krusevca

Odbornici Skupštine grada Kruševca jednoglasno su na današnjoj sednici usvojili Program razvoja grada za ovu i projekcije programa za narednu i 2015. godinu. U opsežnom ekspozeu o ovom dokumentu, gradonačelnik Bratislav Gašić je i ume predlagača istakao da  ukupne investicije na teritoriji grada predviđene Programom za 2013. iznose dve milijarde 123 miliona dinara.

skupština_grada_Krusevca

Od pomenute cifre, iz budžeta grada za Program razvoja planirano preko 766, iz sopstvenih sredstava Javnih preduzeća blizu 112 miliona, a iz drugih izvora milijardu i 244 miliona dinara. „Pri sprovođenju Programa poštovaće se principi: ravnomernosti, ravnopravnosti i solidarnosti„, istakao je Gašić i dodao:

Prioritet prilikom realizacije imaće već započete investicije i one aktivnosti za koje se steknu realni uslovi za finansiranje u oblastima: regulacije vodotokova, vodosnabdevanja i kanalizacije, gasifikacije i toplifikacije, rekonstrukcije i izgradnje ulica i puteva, osnovnog i srednjeg obrazovanja, dečije i socijalne začtite, ekonomskog razvoja. U realizaciji će, takođe imati prioritet i one investicije i aktivnosti za koje postoje sopstvena srtedstva.

U jednočasovnom ekspozeu Gašić je taksativno naveo sve planirane i projektovane investicije: izgradnje većeg broja ulica, raskrsnica i puteva poput Obilićeve, Miličine, puta Kapidžija-Dobromir, mostova na Pepeljuši, Nauparskoj reci, Meševskom potoku, vodosnabdevanju Zdravinja, Dvorana, Modrice, Dedine, Brajkovca, Grkljana, Petine, sela Lovci, dislokaciju dve kotlarnice kod škole Nada Popović i bazena, izgradnju zatvorenog Tržnog centra na staroj zelenoj pijaci, izgradnju reciklažnog dvorišta, gasifikaciju Lazarice, Malog Golovoda, Mudrakovca, Pakašnice i pravaca prema Begovom Brdu, Globoderu i Kapidžiji, izgradnju 7 trafo stanica, zamenu stolarije na velikom broju školskih objekata, rekonstrukciju umetničke Galerije, klimatizaciju Pozorišta, popločavanja glavne gradske ulice i slično.

Realizacija projekata sadržanih u Programu biće moguća jedino ukoliko se svi angažujemo i zajedničkim snagama potrudimo da projektnim načinom razmišljanja i delovanja obezbedimo i sredstva koja su dostupna posredstvom najrazličitijih fondova u zemlji i inostranstvu. Samo na ovaj način, siguran sam, uspeh neće izostati – rekao je na kraju ekspozea gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

Inače, rasprava o ovoj tački dnevnog reda trajala je dosta dugo, uz zamerke opozicije da je Program razvoja spisak lepih želja za čiju realizaciju nema ni petine potrebnih sredstava. Zamerka je i da u dokumentu nema jasne razvojne politike niti strateškog plana grada. U prepodnevnom delu sednice, koja je počela intoniranjem himne „Bože pravde“ umesto odbornika Ivana Manojlovića i Vesne Rakonjac koji su podneli ostavke, potvrđeni su mandati Veliboru Jovanoviću i Miroljubu Jovanoviću takođe sa koalicione liste „Pokrenimo Kruševac – Tomislav Nikolić“.

U drugom delu sednice odbornici Skupštine grada usvojili su Program uređivanja građevinskog zemljišta i ulaganja u komunalne objekte i puteve u 2013. godini. Program obuhvata pripremu i komunalno opremanje građevinskog zemljišta za individualnu i višeporodičnu stambenu izgradnju, poslovnih i drugih objekata, garaža, kao i investiciona ulaganja u objekte komunalne infrastrukture.

Zeleno svetlo dobio je i predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine. Osnovni ciljevi Fonda osnovanog 2009. godine su finansiranje pripreme sprovođenja i razvoja programa projekata u oblasti očuvanja, održivog korišćenja, zaštite i unapređenja životne sredine, kao i u oblasti energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije. Fond za zaštitu životne sredine u ovoj godini raspolagaće finansijskim sredstvima u visini od 29,5 miliona dinara.

Odbornici su usvojili i Predlog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Kruševca, izrađenog u skladu sa Nacionalnim planom za zapošljavanje za 2013. a po smernicama Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Na sednici Skupštine grada Kruševca usvojen je i predlog Odluke o lokalnim komunalnim taksama, koja je doneta radi usklađivanja iznosa lokalne komunalne takse sa prosečnom zaradom po zaposlenom na teritoriji grada Kruševca za period januar-avgust 2012. godine.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply