Ustanove kulture u Kruševcu zadovoljne 2012. godinom

Kruševačko pozorište – PET PREMIJERA U 2012, Narodni muzej Kruševac – REKONSTRUKCIJA ZGRADE I NOVE POSTAVKE, Kulturni centar Kruševac – Programski sadržajniji i ekonomski stabilniji

Kruševačko pozorište – PET PREMIJERA U 2012.

U Kruševačkom pozorištu u 2012. godini realizovano je 240 programa i pet premijera. Godina je za pozorište bila uspešna, ocenjuje upravnik Branislav Nedić i zbog četrdesetak gostovanja i učešća na festivalima u zemljama regiona. U 2013. godini, u planu je rad na lutkarskoj predstavi za decu RUŽNO PAČE ali i na predstavi za veliku scenu koja će biti izuzetno značajna za pozorište. U pitanju je komad za veliku scenu ,,1915. TRAGEDIJA JEDNOG NARODA po tekstu Branislava Nušića sa kojom će pozorište učestvovati i na Vukovom saboru.

 

Narodni muzej Kruševac – REKONSTRUKCIJA ZGRADE I NOVE POSTAVKE

Rekonstrukcija zgrade Narodnog muzeja Kruševac u 2012. godini je završena ali ne u potpunosti, predstoje još neki manji radovi. Kruševljani su dobili jedno moderno zdanje gde su se od druge polovine 2012. godine održavali značajni programi kao što su – manifestacija NOĆ MUZEJA, izložbe i postavke – kaže direktor muzeja Goran Vasić. Počela je ponovo sa radom Škola za likovne talente ,,Milan Milovanović“, u Kući Simića se redovno održavaju izložbe i turističke posete, a u planu je rekonstrukcija Umetničke galerije i konačno uređenje prilaza zgradi muzeja. U toku su arheološka istraživanja LAZAREVOG GRADA a u planu su i drugi lokaliteti tokom 2013. godine.

 

Kulturni centar Kruševac – Programski sadržajniji i ekonomski stabilniji

Kulturni centar Kruševac u 2012. godini je realizovao više od 250 programa čime je pokazao da ih ima najviše od svih ustanova u kulturi – istakao je direktor KCK Miroslav Smiljković. Misija Kulturnog centra Kruševac je da teške godine tranzicije građanima olakša interesantnim sadržajima. Postojimo i radimo pre svega zbog mladih naraštaja koji kroz škole i sekcije mogu da iskažu svoju kreativnost pa je tako bilo i u protekloj godini, kaže Smiljković. Programski godina je bila uspešna i za sve generacije. Održan je međunarodni Festival ZLATNA KACIGA , manifestacija LETO KULTURE , edukativni, književni , likovni, muzički i drugi programi. Kroz više škola i sekcija, koje uspešno rade već dve decenije, deca i mladi se i zabavljaju ali i usavršavaju svoja znanja i kreativnosti. Časopis za književnost, umetnost i kulturu KCK PUTEVI KULTURE , značajan je ne samo za ovu ustanovu i grad već i Srbiju i dijasporu jer promoviše našu kulturu i talente. Uspešno radi i knjižara KNJIGA koja nudi čitaocima širok izbor poučnih i zanimljivih naslova. U 2013. planirana je modernizacija bioskopa ali i rekonstrukcija krova zgrade KCK. Još bogatiji kulturni i edukativni programi samo su još neki od planova za naredni period u kome moramo i da poboljšamo ekonomsku situaciju ove ustanove istakao je između ostalog direktor Smiljković.

 

Izvor: Radio Televizija Krusevac

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply