Uskoro počinje izgradnja Moravskog koridora, sa radovima se počinje na deonici kod Kruševca

Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora mogla bi da počne za 15 dana

Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora mogla bi da počne za 15 dana

Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su usaglašeni svi detalji komercijalnog ugovora o izgradnji Moravskog koridora sa konzorcijumom kompanija Behtel-Enka i ako ga usvoji Vlada Srbije izgradnja može da počne za 15 dana.

Ona je na predstavljanju rezultata istraživanja Američke privredne komore o napretku reformi u Srbiji, kada će biti potpisan ugovor za gradnju Moravskog koridora, rekla da su sve pojedinosti oko komercijalnog ugovora usaglašene juče, a da će taj predlog ugovora u ponedeljak razmatrati radna grupa, a u četvrtak Vlada Srbije.

Moravski koridor treba da poveže auto-put „Miloš Veliki“ sa Koridorom 10 i gradove Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik, Kruševac, Stalać i Ćićevac.

„Ako vlada Srbije u četvrtak usvoji predlog komercijalnog ugovora sa Behtel-Enkom, gradnja može da počne za 15 dana“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će radovi krenuti iz Kruševca jer je na tom mestu završena eksproprijacija zemljišta.

Nelegalni objekat na Kopaoniku će biti srušen

Nelegalni objekat, izgrađen na Pančićevom vrhu na Kopaoniku ne može da ostane na tom mestu i biće strušen samo je pitanje vremena, rekla je ministarska Mihajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju rezultata istraživanja Američke privredne komore o reformama u Srbiji, rekla da postoji mogućnost da taj objekat sruši sam investitor.

Ugostiteljki objekat od 1.000 kvadrata umesto montažnog ski-bifea uz saglasnost opštine Brus izgradila je u zaštićenoj zoni Nacionalnog parka Snežana Mitković iz Smedereva, a nakon što je Ministarstvo građevinarastva, saobraćaja i infrastrukture utvrdio da je nelegalan mesecima traje prebacivanje lopte između policije i tužilaštva u Kraljevu oko realizacije odluke o rušenju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da će taj objekat biti srušen do kraja ove godine.

„Postoji mogućnost da sam investitor sruši taj objekat jer ako bi to rušila država koštalo bi ga 200.000 evra“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je podneta krivična prijava protiv investitora Snežane Mitković i još niz protiv odgovornih za gradnju tog nelegalnog objekta.

Prioriteti reforme u oblasti katastra

Mihajlović izjavila je danas da će za njeno ministarstvo u 2020. godini prioritet biti reforme u oblasti katastra i prostornih planova.

„Već dve godine radimo na uvođenju elektronskog katastra, zajedno smo rešavali i probleme na terenu. Verujem da je sledeća godina godina u kojoj ćemo konačno moći da kažemo da imamo katastar kao još jednu visoko uređenu oblast, kao što su danas građevinske dozvole, i na terenu, i u percepciji“, rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlović veruje da je štrajk u Republičkom geodetskom zavodu doprineo da percepcija privrednika o efikasnosti i radu Katastra bude lošija nego što bi inače bila da nije bilo štrajka.

Ona je istakla da je reforma u oblasti izdavanja gradjevinskih dozvola primer kako treba da se sprovode reforme i podsetila da je po izdavanju građevinskih dozvola Srbija danas 9. na svetu na listi Svetske banke.

„Iako je izborna godina, nijedno gradilište neće stati, nastavićemo i sa reformom Katastra i sa reformom e-prostora, jer je važno da uz e-dozvole i e-katastar imamo i elektronske planske dokumente. Važno je i da skratimo vreme za dobijanje priključka na električnu energiju, koje ne bi smelo da bude 128 dana“, navela je ministarka.

Mihajlović je pozvala članice Američke privredne komore da nastave da daju predloge i sugestije kako da se poboljša poslovni ambijent u Srbiji.

N1.info

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply