Uskoro medijski mrak u centralnoj Srbiji

medisjki mrah u krusevcu

U beogradskom Medija centru predstavnici regionalnih i lokalnih medija Srbije održali su konferenciju za novinare kako bi javnost upoznali sa ciljevima nedavno osnovane koalicije ZUM. Osnovni zadatak koalicije je aktivno učešće u javnim raspravama pre donošenja seta medijskih zakona.

medisjki mrah u krusevcu

Osnovni cilj koalicije Zaposlenih u medijima, koja je formirana u Nišu pre 20-ak dana je da ima isti tretman kao i druga medijska udruženja koja su se resornom ministarstvu nametnula kao jedini relevantni partner u donošenju Medijske studije i strategije kao i u pripremi nacrta novog seta zakona u ovoj oblasti – rekao je na konferenciji za novinare direktor RTV Vranje Zoran Veličković:

Zar treba država Srbija da plaća privatnim medijima da bi imali monopol na informaciju i medijski uticaj i da kreira političku i svaku drugu jabnu scenu u Srbiji. Ako je to put i interes, onda treba jasno da se kaže da je naša borba uzaludna i da se mi povučemo i čekamo i da stavimo glavu na panj do trenutka kad ćemo nestati.

Budu li zakoni u ovom obliku usvojeni u parlamentu građani i mediji južno od Novog Sada i Beograda imaće status drugog reda jer nepostojanje javnih servisa u centralnoj Srbiji znači medijski mrak u ovom delu države, naglasio je zamenik glavnog urednika Niške Televizije Milan Petković:

Radio sam na privatnim i u javnom preduzeću i verujte mi da su objektivniji državni mediji. To se pokazalo u zadnjoj kampanji. drugi argument koji protiv regionalnih javnih servisa potenciraju o konkurenciji na tržištu, pa onda to treba primeniti i na nacionalnom nivou. Ako mi na regionalnom nivou ugrožavamo interese privatnih emitera, onda i RTS ugrožava interese nacionalnih komercijalnih emitera – to zaista nije nikakav argumet.

Ako su javna preduzeća u oblasti informisanja čiji je osnivač lokalna samouprava, zavisna od strukture vlasti, od koga zavise privatni mediji u Srbiji jer suština njihovog gašenja je preuzimanje marketinškog kolača od strane malog broja, pre svega tabloidnih medija, rekao je glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kruševac Ivan Rizinger:

Ja mislim da je ovo poslednji trenutak za sve nas južno od Beograda da probamo na sve moguće načine da se izbacimo u prvi plan kako znamo i umemo i da se izborimo za ono što je vlasinštvo građana Srbije i koj ine žele da gledaju šta se samo deševa u Beogradu

Na konferenciji za novinare upućen je još jedan javni poziv relevantnim državnim institucijama da koaliciju ZUM, čiji je jedan od osnovača i naša informativna kuća, uključe u proces donošenja zakona jer samonametnuta medijska koalicija i asocijacija ne zastupa interese zaposlenih u medijima iz unutrašnjosti.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply