Uskoro jeftinija struja za najsiromašnije

EPS_Kruševac

Vlada Srbije uskoro bi trebalo da donese Uredbu, po kojoj će socijalno najugroženija domaćinstva imati olakšice za plaćanje struje

EPS_Kruševac

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine uputilo je Vladi Srbije predlog Uredbe o energetski zaštićenom kupcu. U ovu kategoriju biće, najverovatnije, svrstani korisnici socijalne pomoći, dečjeg dodatka, dodatka za tuđu negu i pomoć i penzioneri sa najnižim primanjima. Energetski zaštićeni kupac imaće pravo na umanjenje računa za struju za 120 kilovatčasova tokom cele godine i 90 metara kubnih gasa tokom grejne sezone.

Postupak za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca pokreće se zahtevom po kome rešenje donosi nadležni organ ustanove socijalne zaštite.

U slučaju da sticalac statusa energetski zaštićenog kupca nije vlasnik mernog mesta, odnosno ukoliko račun ne glasi na njegovo ime, zahtev sadrži i podatke o zakupu stana ili drugi dokument kojim se dokazuje da živi u domaćinstvu gde je vlasnik mernog mesta drugo lice.

Rešenje o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca izdaje se sa rokom važenja od godinu dana od dana donošenja i ono se direktno dostavlja energetskom subjektu, odnosno Elektrodistribuciji koja će umanjiti račun.

Sredstva za isporuku navedenih količina električne energije ili prirodnog gasa energetski zaštićenim kupcima obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply