Upravnik Narodne biblioteke o zaštiti kulturne baštine

S

Gost Kruševca i Narodne biblioteke bio je vršilac upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić. Povod je aktuelno stručno predavanje iz oblasti digitalizacije biblioteka, a Televizija Kruševac dobila je ovom prilikom kraći intervju za emisiju „Svetosavska bašta“ i najave buduće opsežne saradnje sa Eparhijom kruševačkom i Vladikom dr Davidom Perovićem koji je nedavno posetio najstariju ustanovu kulture u Srbiji, osnovanu 28. februara 1832. godine.

S

Istoričar, arhivista, prevodilac i savetnik u Ministarstvu rada i socijalne politike, zadužen za zaštitu vojnih memorijala, mesta stradanja i kulturu sećanja, autor i koautor knjiga i naučnih radova posvećenih devastaciji imovine Srpske Pravoslavne Crkve, Gospodin Dejan Ristić, radio je na obnovi spomenika oslobodilačkih ratova, učesnik je međunarodnih skupova u Beogradu, Jerusalimu, Tel Avivu, Moskvi…Pohađao je specijalizovane edukacije u Jerusalimu iz oblasti državne uprave i istraživanja Holokoausta, član je Nacionalne delegacije Republike Srbije pri Radnoj grupi za međunarodnu saradnju u oblasti obrazovanja, sećanja i istraživanja Holokausta, koautor Izložbe „Petar Prvi – Kralj – ratnik“ Topola 2011. i dobitnik visokog državnog prizanja Sretenjskog Ordena Drugog Reda koji mu je o prazniku uručio predsednik Srbije Gospodin Tomislav Nikolić.

Naše prve biblioteke nastale su u manastirima, da bi kasnije iz njih nastale javne biblioteke, kao bazične ustanove kulture u svakoj lokalnoj samoupravi rekao je ugledni gost Prestonog Kruševca Dejan Ristić i dodao:

21. vek je vek integralne zaštite kulturne baštine, što znači da nakon što se nešto pohrani u bibliotekama, ono treba da se obradi na najsavremeniji bibliotečki način i da se zaštiti kroz klasične fizičke i tehničke metode – restauraciju i konzervaciju, a u današnje vreme i digitalizaciju kulturne baštine. Budući da se korisnicima ne daju originali na korišćenje, već digitalne kopije,digitalizacija ima funkciju zaštite kulturne baštine, a sa druge strane – omogućava jednostavno korišćenje digitalnih bibliotečkih fondova, rekao je Ristić povodom predavanja „Novi čitaoci starih novina“ koje je pripremila bibliotekar savetnik mr Snežana Nenezić u saradnji sa Zavičajnim odeljenjem Narodne biblioteke Kruševac.

Srpski nacionalni identitet čuva se znanjem koje treba učiniti dostupnim, uz svest o baštini i poreklu u viševekovnom kontinuitetu, dodao je Ristić u izjavi za „Svetosavsku baštu“ RTK i najavio buduću saradnju sa Eparhijom kruševačkom o čemu će naša medijska kuća izveštavati.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply