“Župa” se žali zbog najerovatnije nameštenog tendera

“Župa” će se žaliti zbog tendera

Hemijska industrija “Župa” iz Kruševca verovatno će se žaliti Agenciji za javne nabavke jer nije prošla na tenderu za snabdevanje hlorom kragujevačkog Vodovoda.

“Župa” će se žaliti zbog tendera

Generalni direktor “Župe” Bojan Cvetković tvrdi da je ponuda tog preduzeća bila za oko million dinara niža od drugog ponuđača.

“Ta javna nabavka je bila veoma diskutabilna i videćemo kako ćemo reagovati. Ukoliko nam nisu prošli zakonom predviđeni rokovi najverovatnije ćemo se žaliti”, kazao je Cvetković novinarima i dodao da je obaveštenje “Župi” od kragujevačkog Vodovoda i kanalizacije poslato 31. decembra prošle godine, a da je stiglo 6. januara.

On je precizirao da je tender bio planiran u vrednosti od 2,6 miliona dinara. “Župa” je ponudila da Vodovod snabdeva hlorom za 2,2 miliona dinara, a da je posao dobila firma koja je skuplja za skoro milion dinara, odnosno čija je ponuda iznosila oko 3,1 miliona dinara.

Cvetković je ocenio je u tenderu bilo nelogičnosti, odnosno “tendecioznosti”, a da je kao nedostatak u tenderskoj dokumentaciji koju je dostavila “Župa”, između ostalog, navedeno to što nije dostavljen Izveštaj laboratorije za ispitivanje hlora iz zemlje, što je nemoguće pribaviti jer takva laboratorija u Srbiji ne postoji.

Kako je objasnio, firma koja je prošla na tenderu isto kao i “Župa” hlor nabavlja na istom mestu u Rumuniji, i za to će od kragujevačkog Vodovoda naplatiti višu cenu.

Cvetković je podsetio da “Župa” hlorom snabdeva većinu vodovoda u južnoj Srbiji, brojne vodovode u Crnoj Gori i kompletan južni deo Kosova.

U toj fabrici je u septembru sproveden socijalni program, nakon čega je ostalo 18 stalno zaposlenih radnika, a od tada je ukupno angažovano od 70 do 100 ljudi, u zavisnosti od potrebe.

Nova procena je pokazala da kapital tog preduzeća vredi 20 miliona evra, a dug je za 40 miliona dinara veći od vrednosti kapitala.

Iz prethodnog perioda fabrika ima dugovanja prema EPS-u od oko 70 miliona dinara, koliko duguje i za komunaliije, dok je dug za vodu oko 30 miliona dinara. Nisu uplaćeni porezi i doprinose za tri godine i plate radnicima za 24 meseca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply