Umetnik Božidar Ristić, od korenja i granja izradjuje prelepe skulpture!

Iz korenja i granja rastu remek-dela – Božidar Ristić, iz Kruševca, za dve decenije izradio više od 2.000 neverovatnih skulptura od drveta. Za prvu skulpturu, „Tajnu večeru“ na dasci, nudili mu 7.000 maraka

 

DA remek-dela mogu da nastanu i iza rešetaka, pokazuje sudbina Kruševljanina Božidara Ristića (63). Davne 1973. počeo je „karijeru“ kao čuvar u Vaspitno-popravnom domu, a onda, posle dve decenije, postao svetski priznati umetnik. Delo po delo, od 1993. izradio je više od 2.000 neverovatnih skulptura od otpadaka drveta!

 

– Zaposlio sam se kao radnik obezbeđenja. Posle nekog vremena primetio sam kakva je čuda od grančica perorezom pravio jedan štićenik – otkriva nam Božidar Ristić. – Zainteresovao sam se i sam krenuo da radim. Vrlo brzo sam se izveštio. Iako slikam od 16. godine, shvatio sam da je drvo zapravo moja inspiracija.

Po odlasku u penziju, Ristić je počeo da se bavi sasvim drugim stvarima, pre svega trgovinom i ugostiteljstvom. Sve dok pre 23 godine nije na jednoj dasci koja je isplivala iz Jasike izradio „Tajnu večeru“. Kada su to videli gosti iz Užica, za njegovo prvo delo u drvetu ponudili su 7.000 maraka.

– Nisam hteo da je prodam, ali sam se od tog trenutka sasvim posvetio umetničkom radu s korenjem, deblima i granama, i uspeo da napravim i ime i tržište – kaže Ristić, koji već godinama drži umetničku galeriju.

Kruševački stvaralac iza sebe ima oko 25 samostalnih izložbi skulpturskih dela u galerijama, kulturnim centrima i na otvorenom prostoru u gradovima severne Italije, u Švajcarskoj i Nemačkoj. Imao je ponuda da se preseli i na Mauricijus i tamo stvara.

Danas radim pre svega skulpture. Kad osetim miris drveta ili uočim neobično granje, u njima vidim neku figuru ili predstavu – priča nam umetnik, dodajući da radi dok je budan, ali da i u snu sklapa „nacrte“ budućih dela. – Materijal nalazim u šumi i u vodi. Sve što izađe iz reke, blata ili tenje praktično je neuništivo. Moje je samo da alatkama pratim prirodne tragove.

U galeriji ovog vajara na stotine je slika, ali na prvom mestu su skulpture i etno-nameštaj. Ristić najviše voli da radi sa orahom, divljom kruškom i trešnjom.

– Uvek postavljam sebi nove izazove – kaže nam Ristić. – Ljudi uglavnom traže verske motive, ikone, skulpturice balerina od grančica… Zajedno sa prirodom, u graviranju mi pomažu i sipci koji oštete poneko drvo. Takve rustične kompozicije su vrlo popularne na Zapadu.

Naš sagovornik kaže da je krao zanat od najboljih. Podučavao ga je poznati kruševački vajar Milivoje Mićić (1935-2003). U znak zahvalnosti prema svom mentoru, Ristić je sa grupom kolega svojevremeno osnovao i udruženje koje je ponelo Mićićevo ime.

– Imam četvoro dece, a od devetoro unučadi, moguće je da će me neko naslediti, jer većina voli da mi pravi društvo i slika u galeriji – kaže, za „Novosti“, Božidar Ristić.

 

CEO BOJ POKLONIO GRADU

PRE 16 godina, Božidar je, koristeći prepoznatljiv materijal od drveta, rekonstruisao čitav Kosovski boj i istoimenu skulpturu visoku skoro šest metara poklonio gradu. Izložena je u holu Doma sindikata. Posebna atrakcija su njegovi radovi na vrlo retkom šljivovom drvoredu u crkvi Lazarici kod Prolom banje. Turisti se redovno fotografišu pored njih.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply