Ugrožena bezbednost nekoliko stotina đaka i predškolaca

skola

Montažnim objektima rok upotrebe istekao pre deset godina – Bezbednost nekoliko stotina mališana školskog i predškolskog uzrasta u selima u okolini Kruševca ozbiljno je ugrožena. Oni nastavu pohađaju u montažnim objektima kojima je rok trajanja istekao pre deset godina. Najteža situacija je u četvororazrednoj školi u Pepeljevcu koja ima 62 đaka i grupu predškolaca.

skola

 

Montažnom objektu u Pepeljevcu rok upotrebe je istekao 2006. godine. Tada je deo zgrade izgoreo u požaru, pa je urađena sanacija, ali je i dalje velika opasnost po decu i učitelje.

– U delu hodnika, zbog sleganja, napravljena je pukotina na podu duga skoro deset metara. Na nekoliko mesta krov prokišnjava, pa moramo da podmećemo kante kada pada kiša i stavljamo krpe ispod vrata, jer voda ulazi od spolja. Ploče na tavanici ne naležu jedna na drugu i svakog momenta mogu da padnu na decu. Pukotina ima i u zidovima u toaletu, a na spoljnom zidu u rupu može da se zavuče ruka. – žale se učitelji i pomoćno osoblje u ovoj školi.

Škola u Pepeljevcu je istureno odeljenje Osnovne škole „Žabare“ koja ima najviše montažnih objekata.

– Zgrada u Pepeljevcu je podignuta 1970. godine kada i škola u Meševu. Objektima je istekao rok trajanja, a mi se snalazimo pomoću štapa i kanapa da ih održimo u funkciji. Pre nekoliko godina je uloženo 12.000 evra u prepokrivanje škole u Meševu tegolom, a posle nekoliko meseci krov je procureo. Montažne objekte imamo i u selu Lukavac, kao i ovde u Žabaru. Njima nije istekao rok upotrebe, ali su takođe u lošem stanju. Stalno ih krpimo, ali su opasni, jer voda kvasi elektroinstalacije, pa strahujemo od havarije. – objašnjava Miroljub Pešić, direktor škole u Žabaru, pokazujući nam dotrajalu tavanicu na Staroj medijateci koja se koristi kao fiskulturna sala u zimskom periodu.

Montažnoj školi u selu Sebečevac, koju pohađa 16 učenika, rok trajanja je istekao još 2003. godine.

– Inspektori su se nekoliko puta raspitivali za stanje ovog objekta kojem je neophodna sanacija. Najveći problem je krov koji prokišnjava. Za sada se nekako snalazimo. Radili smo prepokrivanje centralne škole, pa nam je ostalo nešto salonitki koje smo iskoristili da pokrijemo i kritične delove zgrade u Sebečevcu, ali to nije idealno rešenje. – kaže Danijela Sekulić, direktorka OŠ „Knez Lazar“ u Velikim Kupcima.

Montažnim školskim zgradama u selima Tekije i Donji Stepoš rok trajanja je, takođe, istekao pre deset godina. Iz Odeljenja za društvene delatnosti Grada Kruševca su nas obavestili da je u 2013. godini planirano po 3.000.000 miliona dinara za sanacija krovova na ova dva objekta. U montažnom objektu starom 40 godina smešten je i vrtić „Leptirić“ koji je rekonstruisan pre godinu i po dana.

Niko od nadležnih nije mogao da nam kaže da li u ovim montažnim objektima ima azbesta koji je kancerogen i opasan po zdravlje. Većina ovakvih tipskih objekata pravljenih pre 40 i više godina imala je delove napravljene od azbesta.

Izvor 037 info net

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply