Učenička debata o digitalnom nasilju u Kruševcu

Učeničkom debatom o digitalnom nasilju u Kruševcu obeležen je Dan bezbednog interneta

Debatom „Šeruj osmeh, lajkuj ljubav, hejtuj hejt“  40 učenika iz 5 osnovnih i 5 srednjih škola iz  Zrenjanina, Beograda, Kruševca, Jakova i Ljiga obeležili su međunarodni Dan bezbednog interneta. Pokazali su da su svesni svih opasnosti koje ih vrebaju u virtuelnom svetu, ali da na njih često nemaju odgovarajuću reakciju, niti umeju uvek da se zaštite.   Učesnici debate su došli iz škola u kojima je već sprovedno istraživanje u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“ koje realizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Jedinica za prevenciju nasilja, UNICEF i kompanija Telenor. Cilj projekta je prevencija zloupotrebe digitalnih medija i podizanje svesti o ulozi i značaju digitalnih medija u savremenim uslovima života.

Učenici su diskutovali o svojim iskustvima i o rezultatima istraživanja i dali svoje preporuke o tome kako se mogu smanjiti rizici na internetu. Svesni su da nasilnik u virtuelnom svetu može ostati anoniman i da čak i neslana šala može prerasti u eksces koji ostavlja trajne posledice.  Iako navode potencijalne opasnosti, učenici priznaju da tek kada sami dožive nasilje na internetu shvate sve njegove razmere. Na sopstvenim primerima svedočili su o tome kakve emotivne traume može izazvati zlonameran postupak na internetu . “Jedan nepromišljen komentar na nečiju fotografiju može da proizvede priču i vređanje čitavih grupa i da ta osoba ostane etiketirana tokom celog školovanja“,  rekla je jedna učenica. Ovo se može prevazići uz podršku prijatelja i porodice, o čemu svedoči i slučaj devojčice protiv koje su, nakon promene škole, drugovi i drugarice iz stare škole pokrenuli pravu hajku na društvenoj mreži .

Razgovorali su i o lakoći sa kojom većina publikuje svoje podatke na društvenim mrežama, što se najčešće manifestuje kroz nekritičko prihvatanje prijateljstava na facebook-u. Istraživanje je pokazalo da u svakom odeljenju bar dva učenika prihvate susret uživo sa osobom koju su pre toga znali samo preko interneta, nekada ne znajući da je u pitanju odrasla osoba.

Učenici su iskreno svedočili da nekada, samo u želji da se zabave, naprave nevolju vršnjacima. „Mislim da svi znaju koje su posledice nasilja na internetu, ali ih zanemaruju u početku i postanemo ih zaista svesni tek kada ih osetimo na svojoj koži. Tada tek vidimo šta mi u stvari činimo drugima“, rekao je jedan od učesnika debate i sugerisao da treba širiti svest o posledicama svakog postupka.

U toku debate prikazana su i tri filma o konkretnim slučajevima digitalnog nasilja, nakon čega su učenici upoređivali viđene scene sa iskustvima iz svojih škola i predlagali rešenja i mere preventive.   Kao i u ostalim vrstama nasilja, važno je smanjiti broj pasivnih posmatrača, jer što je nasilje vidljivije, to je lakše suprotstaviti mu se.

Izvor: Rasina net

Debata je organizovana u Expo centru kompanije Telenor i u celini je prenošena uživo na sajtuhttp://www.livestream.com/sherujosmehlajkujljubavhejtujhejt, gde je više od 100 učenika iz cele Srbije iskoristila priliku da komentariše i postavlja pitanja.

Tim projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“ iskoristiće komentare i sugestije učenika kako bi kreirali dalje programe obuke učenika, nastavnika i roditelja, pre svega onih koji su uključeni u program  „Škola bez nasilja“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply