Učenik završne godine Hemijsko-tehnološke škole uveliko zarađuje, u kućnoj laboratoriji ručno pravi preparate za negu i zdravlje!

Miloš najviše vremena provodi u kabinetu za hemiju

Maturant vida rane kremama – U Kruševcu mlađani Miloš, učenik završne godine hemijsko-tehnološke škole, uveliko zarađuje. U kućnoj laboratoriji ručno pravi prirodne preparate za negu i zdravlje

 Miloš najviše vremena provodi u kabinetu za hemiju

Miloš najviše vremena provodi u kabinetu za hemiju

DA smo zemlja supertalentovanih matematičara, fizičara i sportista već smo se navikli, ali da imamo i neverovatne naučnike-kozmetičare, „novina“ je za koju se pobrinuo Miloš Aleksandrić (18), maturant Hemijsko-tehnološke škole u Kruševcu. Miloš je pokrenuo serijsku proizvodnju domaće, ručno izrađene prirodne kozmetike, a njegova mala Hemijsko-sapunska laboratoriji „Melisa“ jedva stiže da podmiri sve narudžbine!

A ovaj autentični mladi naučnik i preduzetnik uspeo je da od 11. jula 2015. godine proširi paletu proizvoda, pa tako danas izrađuje sapune, kreme, losione, parfeme, čajeve, mirisne jastučiće i sveće u okviru programa aroma terapije. Da spoji ljubav prema nauci i prirodi odlučio je vrlo rano, kada je i sam imao problema sa zdravljem. Onda je, objašnjava nam „odraslo“, morao da odvažno kroči u svet preduzetništva.

– Hemiju sam zavoleo pre nego što sam se s njom formalno upoznao, dakle, pre 7. razreda, kada sam prvi put video periodni sistem elemenata, a presudna osoba koja je uticala na to da svoju radoznalost pretočim u ozbiljan naučni rad bila je nastavnica hemije, danas u penziji, Zorica Novaković – priča za „Novosti“ maturant Miloš Aleksandrić, naučnik i osnivač Hemijsko-sapunske laboratorije „Melisa“. – Od prvih eksperimenata u flašicama od rakijice, do ozbiljnih ogleda u profesionalnoj aparaturi prošlo je nekoliko godina. Pre nego što sam otpočeo serijsku proizvodnju, kozmetiku sam probao na sebi, jer sam imao problema sa kožom lica.

PROČITAJ JOŠ:  Očekuje se puno ponuda za poslove u martu, najava je iz Nacionalne službe za zapošljavanje Kruševca

Kada su posle nekoliko meseci lekari konstatovali da njihova terapija za dermatološke probleme daje rezultata, Miloš im je priznao da se u stvari izlečio svojom kozmetikom.

Mini-laboratorija u Miloševom stanu počela je da raste, a kako je bio maloletan, komšinici koja vodi uspešno Udruženje „Domina“ ponudio je „ortakluk“, pa je ova rukotvornica postala generalni zastupnik proizvoda „Melise“. Tako se unikatni melemi za lice, telo i dušu mogu, osim putem društvenih mreža, ili telefonom, dobiti i u izložbenom prostoru udruženja u Brijanovoj ulici. Preparati se redovno viđaju i na sajmovima kozmetike, izložbama, manifestacijama.

– Kako sam koju nagradu osvajao, tako sam taj novac, ili novac od džeparca odvajao i ulagao u nabavku sirovina, eteričnih ulja, minerala, pigmenata za boje, ambalažu i zasade, jer svoje biljke uglavnom sam sadim u obližnjem mestu Gornji Stupanj – otkriva nam ovaj neverovatni učenik.

 

NAUČNIK ZA PRIMER

MILOŠ Aleksandrić završava smer tehničara za industrijsku farmaceutsku tehnologiju sa prosekom 5 i titulom đaka generacije. Bio je prvi na republičkom takmičenju iz opšte neorganske hemije, dobitnik je vidovdanskog priznanja, nagrade Dositejevog fonda, a stiže da bude i mladi ambasador nauke i preduzetništva i da igra u KUD „Henkel -Merima“. Autor je hit Naučnofantastičnog šoua „Zaljubi se u hemiju“, kao i predstave „Melisa – lekovito carstvo“, koje su izvođeni na više scena. Dramski programi mu služe da učenicima približi hemiju.

PROČITAJ JOŠ:  Akcija prikupljanja mobilnih telefona, tableta i računara za učenike osnovnih i srednjih škola koji pohađaju onlajn nastavu organizuje se i u Kruševcu i Rasinskom okrugu

 

POMOĆNICI

U LABORATORIJI i na promotivnim nastupima, Milošu pomažu drugarice iz odeljenja: Valentina Jovanović, Jelena Egerić, Jovana Spasojević, Teodora Milošević, Valentina Ratković, Đurđana Radivojević. Pomaže i mlađa sestra Marija. Svima im je od starih košulja izvezao uniforme u znaku „Melise“. Iako su na početku bili pomalo sumnjičavi zbog sinovljevih eksperimenata, podrška je vremenom stigla i od roditelja Slađane i Radiše, koji su danas vrlo ponosni na mladog naučnika.

 

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply