Učenica Ekonomske škole u Kruševcu Aleksandra Milojević rekorderka po broju republičkih nagrada!

Sve Aleksandrine diplome krase dom Milojevića

Aleksandrin uspeh „upisan“ u genima – Kruševljanka Aleksandra Milojević (18) najuspešniji mladi ekonomista. Rekorderka po broju republičkih nagrada. Četvrta generacija ekonomista u porodici

 Sve Aleksandrine diplome krase dom Milojevića

 

Sve Aleksandrine diplome krase dom Milojevića

 

MATURANTKINjA Ekonomsko-trgovinske škole u Kruševcu Aleksandra Milojević (18) uspela je da osvoji pet republičkih nagrada, a sa tri prva mesta najuspešniji je matematičar u 40 godina dugoj istoriji nadmetanja mladih ekonomista.

Po broju priznanja izbila je na prvo mesto i u istoriji matične škole, koja školuje ekonomiste punih 77 godina. Školski rekord dosad je držao njen rođeni brat, Aleksandar (23). Darovita učenica ETŠ, inače, četvrta je generacija ekonomista u porodici Milojević. Roditelji Gordana i Dušan su diplomirani ekonomisti i bivši đaci škole, gde je Aleksandra poput njenog brata pre četiri godine proglašena za najbolju u generaciji.

– Uvek sam na takmičenjima išla na prva mesta, ali nikada se nisam takmičila sa bratom – kaže za „Novosti“ Aleksandra Milojević. – Aleksandar mi je uvek bio uzor, često mi pomaže oko kompleksnije ekonomije i matematike, kao što su mi roditelji pomagali dok sam bila mlađa i nadmetala se u osnovnoj školi iz fizike i matematike.

Dom porodice Milojević ispunjen je diplomama. Aleksandra se u četvrtom razredu ETŠ plasirala na čak tri nacionalna prvenstva, i to u razmaku od svega 20 dana, a trijumfovala je u osnovama ekonomije. Bila je dva puta deo tima koji je pobedio u ekipnom plasmanu na takmičenjima, u drugom i u trećem razredu.

– Mislim da je genetika učinila svoje, jer, odrastala sam u porodici ekonomista i to je uticalo na moj izbor – kaže naša sagovornica, koju prijatelji, inače, zovu Ana. – Takmičenja su naporna, jer iziskuju kontinuiranu pripremu tokom cele školske godine, a poslednje dve nedelje su ključne.

Aleksandra nije zapostavila ni druge predmete. Ne samo da će imati sve zaključene petice, već doslovce ni u jednoj rubrici u dnevniku nema upisanu četvorku!

Na naše pitanje kako joj uspeva da godinama beleži samo visoke ocene i bude bez konkurencije na takmičenjima, glatko odgovara da ne ume da živi bez obaveza.

– Jedino sam posle četiri godine treniranja morala da se odreknem odbojke – veli Ana. – Uz dobru organizaciju, stižem da izlazim i da se viđam sa prijateljima, živim poput svih vršnjaka.

Profesorka matematike Milanka Ćirić ističe da je pravo zadovoljstvo imati Aleksandru u učinioci.

– Naša Ana ima neverovatnu energiju i sigurna sam da nema cilja koji ne bi mogla da ostvari – tvrdi nam profesorka osnova ekonomije i računovodstva Violeta Đaković, koja je predavala i Aninom starijem bratu, koji završava Ekonomski fakultet u Beogradu i niže desetke.

A profesor u penziji Svetolik Ružić, koji je pune četiri decenije vodio učenike ove škole na razna takmičenja, ističe da u školskoj arhivi nije pronašao uspeh poput ovog koji su, svako u svojoj generaciji, postigli rođeni brat i sestra Milojević.

 

ŠKOLA BEZ PREMCA

Ekonomsko-trgovinska škola u Kruševcu je po rezultatima na takmičenjima iz ekonomskih i drugih predmeta najuspešnija u Srbiji.

– Ne čudi interesovanje malih maturanata, naša je škola najtraženija posle Medicinske i trenutno imamo 1.026 đaka. Ključ uspeha je dodatna posvećenost profesora i kvalitetni učenici – ističe direktor Vladimir Tomašević.

 

STIPENDIJE I PRIZNANjA

Aleksandra je dobitnik više stipendija, gradskih i Vlade Srbije. Zajedno sa bratom dobila je i Svetosavsku nagradu 2012. godine, a nastavnici su je kandidovali za jedno od vidovdanskih priznanja, koje se na Dan grada dodeljuju posebno zaslužnim ličnostima Kruševca.

 

NEĆE EKONOMIJU, VEĆ FON – Od porodične tradicije odstupiću samo po izboru fakulteta, biću jedina koja neće studirati ekonomiju, jer mi je želja da upišem Fakultet organizacionih nauka – kaže mlada Kruševljanka.

 

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:603365-Aleksandrin-uspeh-upisan-u-genima

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply