Udovica iz sela pokraj Kruševca sa dvoje dece živi bez struje

Mirjana sa slikom pokojnika

Velibor Stanković umro u pečalbi, a njegova supruga Mirjanaa (31) sa dva sinčića čami u domu bez struje

 Mirjana sa slikom pokojnika

Mirjana sa slikom pokojnika

 

Javili su mi samo da je umro, od srca, na gradilištu u Baru, gde je radio da bi nas prehranio – očajna je Mirjana Stanković (31) iz sela Sušica, koja je sa dva maloletna sina ostala udovica bez ikakvih primanja. Istina, Stankovići su se mučili i dok je Velibor bio živ, pa su u kući bez struje tavorili tri godine. Tu su, uz sveću, Nikola od devet leta i dve godine mlađi Nemanja učili lekcije, a sada – takođe u mraku – oplakuju oca.

– Naše selo, na dvadesetak kilometara od Kruševca, skoro da je opustelo, pa se borim da i naša kuća ne doživi istu sudbinu – veli Mirjana. – Inače, sa Veliborom sam bila 12 godina, izrodismo dobre dečake i živesmo u muci, sve dok 5. marta iz Crne Gore nije stigla strašna vest da je u 40. godini doživeo infarkt. A, strepela sam, godinama, jer mu je srce kucalo sa samo 25 odsto snage i lekari u Vrnjačkoj Banji i u Kliničkom centru, osim mirovanja, savetovali su transplantaciju, kao jedino rešenje. Mi, nažalost, nismo imali ni za lekove, pa je u Bar otišao kako bi uzeo 300 evra što su mu ostali dužni od prošlog puta, te da zaradi za decu.

Velibor je, inače, sahranjen tek 9. marta. Porodica je, uz pomoć kolega, uspela da telo prebaci u Srbiju, ali im prava borba tek predstoji. Jer, ni Mirjana, ni mališani nemaju zdravstveno osiguranje, pa Nikola ne može ni naočare da dobije, a potrebne su mu…

– U socijalnom nam svakog puta kažu da moj svekar ima neku zemlju, pa mi zato nemamo pravo ni na dečji dodatak, čak ni na jednokratnu pomoć – prenosi Mirjana, ističući da je gazda iz Crne Gore bio korektan, te je poslao novac.

Stankovići, inače, jedinu pomoć dobijaju od starih kumova – porodice Milosava Đukića – jer Velibor nije hteo da pozajmljuje novac, niti da se žali. Samo je radio…

– S obzirom na to da je bio na dva ratišta, ovdašnji Pokret veterana uputio je pismo gradonačelniku i Gradskom veću, da se ovoj porodici nekako pomogne, kako bi Mirjana mogla bar dug za struju da reprogramira. Za tih 107.000 dinara, mesečno treba da izmiruje ratu od 9.500 i redovnu potrošnju tokom osam meseci, a dok ne uplate jednu ratu, živeće u mraku – zaključuje Đukić.


PENZIJA

UZ pomoć prijatelja, Stankovići su uspeli da prikupe dokumentaciju za minimalnu porodičnu penziju, ali je još neizvesno kolika će ona biti, s obzirom na to da je Velibor imao samo tri godine staža kao tesar u GP „Jastrebac“ – koje je, u međuvremenu, propalo – i dve godine staža kao poljoprivrednik.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply