Ubila dve bebe jer nije moga brinuti o njima

Zbog sumnje da je počinila dva čedomorstva, jedno prošle godine a drugo pre 15 dana, kruševačka policija je uhapsila Aleksandru J. iz Kruševca. Posmrtni ostaci beba pronađeni su u dvorištu kuće njenih roditelja u podjastrebačkom selu Crkvina, a čedomorka je smeštena na Odeljenje neuropsihijatrije kruševačke bolnice.

Aleksandra J. živi u Kruševcu, u Dalmatinskoj ulici, sa mužem Goranom, izbeglicom sa Kosova, i troje dece, dve devojčice i dečakom od devet, sedam i pet godina. Tokom leta veći deo vremena provodila je u kući svojih roditelja u Crkvini.

Stravičan zločin policija je otkrila nakon anonimne prijave meštana, koji su izjavili da je Aleksandra bila u drugom stanju, ali da u kući nema novorođenčadi. Prema prijavi, Aleksandra je i ranije jednom bila trudna, ali deteta posle “nije bilo”.

– Ekipa za uviđaje otkrila je u dvorištu iza kuće dva zakopana tela novorođenčadi. Preko zemlje bilo je nabacano kamenje, a zatim i neke stare stvari da psi ne bi nanjušili tela – kaže za “Blic” izvor iz MUP Srbije.

On navodi da je Aleksandra odmah priznala da je ubila dva novorođenčeta, a branila se da “lako ostaje u drugom stanju” i da ne mogu da se brinu o više dece.

– Istražni sudija je u četvrtak posle podne, na zahtev tužioca i policije, obavio uviđaj na licu mesta u selu Crkvina. Pronađeni su ostaci za koje se sumnja da su ljudskog porekla i zbog toga je naložena obdukcija. Tek kada budu stigli rezultati obdukcije biće preduzete odgovarajuće istražne radnje – objasnio je Mladen Mijatović, istražni sudija Osnovnog suda u Kruševcu.

Slučaj se vodi u Osnovnom sudu jer je za čedomorstvo zaprećena kazna do pet godina zatvora.

Prema saznanjima „Blica“, skorašnja trudnoća Aleksandre J. nije nigde evidentirana jer nije odlazila na preglede u ginekološke ustanove, kao što nigde nije evidentiran ni porođaj, jer se pretpostavlja da se porodila kod kuće.

U selu Crkvina zatekli smo Aleksandrinog oca Dobricu i dedu Životu, koji nisu bili raspoloženi za priču.

Vojislavka Jovanović maćeha Aleksandre J.

– Ne ljutim se ja na vas, ali ne želim da dajem izjave. Dosta mi je senzacija. Kapija je tamo iza vaših leđa! – bio je izričit Dobrica. Nešto pričljivija bila je Aleksandrina maćeha Vojislavka.
– Policija nas je četiri sata držala zatvorene u kući! Kopali su po dvorištu – kaže Vojislavka.

Aleksandra J. je smeštena na Odeljenje neuropsihijatrije jer se smatra da je zločin počinila u stanju postporođajne depresije, ali i da bi se sprečila mogućnost da je druge zatvorenice maltretiraju. Istraga će pokazati da li je imala saučesnika u ubijanju beba.

Jovanovići su u zavadi sa većinom komšija koji za ovu porodicu šturo kažu da su “čudni i teški ljudi koji se nisu previše družili sa seljanima”.

– Dobrica je nekada bio trgovac, a Života skretničar na železnici. Muž joj je sa Kosova. Na pijaci ima tezgu. Aleksandra je povremeno, obično leti, sa decom dolazila u selo. Završila je pet razreda osnovne škole i bila je normalna devojka, ali zatvorena. Prođe pored tebe, a ne kaže ti ni dobar dan. Žene po selu su primetile da čas ima veliki stomak, čas ga nema. Tek jutros smo čuli da je pritvorena zbog čedomorstva – pričaju stanovnici Crkvine i obližnje Sušice koje smo zatekli u centru sela.

 

Deca kod hranitelja
Centar za socijalni rad je troje dece izmestio u hraniteljsku porodicu.
– Radi se o siromašnoj porodici koja je korisnik novčane socijalne pomoći od 2006. godine. Nismo imali nikakvih dojava iz sela da se dešava nešto problematično. Najstarija devojčica redovno pohađa školu, a deca nisu zapuštena. U četvrtak su deca oduzeta od roditelja – kaže Slađana Čabrić, direktorka Centra za socijalni rad.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply