Ubica fotografa Žaka dobio 30 godina robije

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio presudu Višeg suda u Kruševcu kojom je Zoran Radivojević osuđen na 30 godina zatvora za ubistvo Zorana Stanojevića

Zoran Radivojević (39) iz Kruševca pravosnažno je osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva poznatog kruševačkog fotografa Zorana Stanojevića Žakete (49) i teškog ranjavanja Zorana Ilića (43), iz sela Mataruge kod Kraljeva, koji se nalazio u fotografskoj radnji „Žak” u vreme obračuna automatom „kalašnjikov”, 4. decembra 2009. godine, nešto posle 22 sata. Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Višeg suda u Kruševcu, odbijajući žalbe i Višeg javnog tužilaštva i odbrane osuđenog Radivojevića.

Prema nalazima suda, Radivojević je upao u fotografsku radnju „Žak”, koja se nalazi u centru grada, u Kosančićevoj ulici broj 56, noseći napunjen „kalašnjikov”, da bi, po navodima prilikom odbrane, „napravio ravnotežu” u regulisanju imovinskih odnosa. Oružje je pre tog događaja „dobio na skrivanje i čuvanje” upravo od teško ranjenog Ilića iz sela Mataruge, koga je zatekao pored Stanojevića. Ubica je u pravcu Stanojevića ispalio 12 projektila, od kojih su neki pogodili Đorđevića. Na glavnom pretresu Radivojević je isticao da je pucao u samoodbrani kada je Žaketa krenuo ka njemu. Advokat Radivojevića je objasnio da je ispaljeno 12 projektila, od kojih su neki pogodili prisutnog Đorđevića, a da je u automatu preostalo 19 projektila, da nije bilo „overe”. Ubica je priznao da je pucao u Stanojevića, naglašavajući da je pogrešio i da u radnju nije došao sa namerom da počini ubistvo, već samo da oružjem uspostavi ravnotežu u pregovorima oko neosnovanog potraživanja zbog čega je ucenjivan. Fotograf Stanojević se, pored osnovne delatnosti, bavio i poslovima građevinskog preduzimača. Osuđeni Radivojević je u žalbi Apelacionom sudu naveo da ne stoji kvalifikacija „teško ubistvo”, jer je pucao tek kada je fotograf krenuo na njega, a zatim, uplašen onim što se dogodilo, bacio automat sa 19 metaka, i otišao u selo Žabare, u kuću jednog svog prijatelja. Tvrdio je da se policiji sam prijavio dva dana kasnije. Istražni sudija Katarina Bošković je osumnjičenom odredila pritvor odmah nakon saslušanja.

Više javno tužilaštvo tražilo je strožu kaznu od 30 godina zatvora, a odbrana blažu, tvrdeći da nije reč o teškom ubistvu. Odbrana će, kada dobije presudu, uložiti žalbu Kasacionom sudu, u uverenju da presuda ne može opstati sa kvalifikacijom „teško ubistvo”.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply