Šubara: Kruševac je truo, primer propalog grada, propale ekonomije, propale privrede, sve je propalo!

Kruševac je primer propadanja srpske privrede, od nekadašnjeg giganta došao je do prosjačkog štapa, a država je u ovom momentu uradila sve da zaštiti preduzeća iz tog grada koja imaju šansu za opstanak, kazao je danas na sednici lokalnog Socijalno ekonomskog saveta direktor Agencije za privatizaciju, Ljubomir Šubara.

 

Sednica kojoj je Šubara prisustvovao održana je na inicijativu Samostalnog sindikata iz tog grada, koji je upozorio da je od 2002. godine do danas u Kruševcu u stečaj otišlo 26 preduzeća koja su zapošljavala 11.000 radnika, odnosno trećinu tadašnjeg ukupnog broja zaposlenih.

Sindikat je upozorio i da je sada broj radnika u realnom sektoru ispod 3.000.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu Milenko Mihajlović, kazao je da je cilj sindikata bio da se nađe što bolje rešenje za pet preduzeća u predstečajnom postupku, imajući u vidu loše iskustvo sa stečajima u tom gradu.

U predstečajni postupak su 1. juna ušli donedavno najmnogoljudnije kruševačko preduzeće IMK „14.oktobar“, iz koga je u decembru prošle godine kroz socijalni program otišlo oko 690 ljudi, a nakon prestanka državne zaštite za isti takav odlazak se prijavilo još oko 800 radnika, kao i Hemijska industrija (HI) „Župa“ koja ostaje sa svega nekoliko stalno zaposlenih.

Šubara je kazao da bi zaštita „14. oktobra“ srušila čitav „koncept ozdravljenja srpske privrede“, jer to preduzeće, kako je naveo, generiše milijardu dinara poslovnog gubitka svake godine, a država više nema odakle da daje subvencije.

Šubara je pozvao kruševačka preduzeća, radnike i privrednike, da daju ideje šta je to što bi moglo da se uradi u toj lokalnoj sredini, uz poruku da će ih nadležni u tome podržati.

On je dodao i da sve primedbe koje preduzeća imaju na rad stečajnih poverenika upute njemu direktno i naveo da će promeniti 140 stečajnih upravnika kao što je „promenio 45 zastupnika u Srbiji“.

Direktor Agencije za privatizaciju kazao je i da poslodavci u mnogim firmama u Srbiji mogu da se oslone samo na deo zaposlenih, nazivajući takvo ponašanje „delom folklora“.

On je tu situaciju ilustrovao time da kao direktor Agencije koja zapošljava 305 radnika, može da se osloni na oko 15 osto zaposlenih.

Predstavnici IMK „14. oktobar“ naveli su da je greška što se ta fabrika nije našla na spisku zaštićenih, da imaju 150 miliona dinara ugovorenih poslova i da im je sada realni problem to što se čitav menadžment prijavio za socijalni program, kao i da pogoni u Brusu, Varvarinu i Ražnju ostaju bez ijednog radnika.

Generalni direktor HI „Župa“ Bojan Cvetković kazao je da je uvođenje predstečajnog postupka korisno za to preduzeće jer je fabrika sada zaštićena od izvršenja koja po potraživanjima bivših radnika sprovode izvršitelji, koji su, kako je naveo, došli u situaciju da „seku“ vitalne delove fabrike.

„Župa“ trenutno zapošljava oko 80 radnika angažovanih na utakanju hlora i proizvodnji ksantata i strateški sarađuje sa firmom Nutrihem, koja je bila zainteresovana za učešće u privatizaciji.

Od osam kruševačkih preduzeća koja su bila u postupku restrukturiranja na spisku Vlade za stečaj se se našla tri, zaštitu su od 1. juna izgubila dva, „produžetak“ do 31. oktobra, odnosno raspisivanje javnog poziva dobila je pekarska industrija „Branko Perišić“, dok su zaštićeni još godinu dana ostali Fabrika maziva i „Trajal korporacija“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply