U Župi se zaoštrava situacija, radnici nastavljaju štrajk glađu

 

Kako je rekao jedan od štrajkaca Zlatko Milić (49) koji u Župi radi 27 godina, zaposleni su spremni da štrajk sprovedu do ispunjenja zahteva najavljujući i radikalnije poteze, ukoliko se oni ne ispune do idućeg utorka.

 

 

Zbog teškog materijalnog položaja dvadesetsedmoro radnika hemijske industrije „Župa“ iz Kruševca štrajkuje glađu tražeći subvenciju države od 30 miliona dinara za isplatu pet minimalnih zarada što je oko 100.000 dinara po radniku i pokretanje proizvodnje.

Radnici štrajkuju od četvrtka, a kako je rekao jedan od štrajkaca Zlatko Milić (49) koji u Župi radi 27 godina, zaposleni su spremni da štrajk sprovedu do ispunjenja zahteva najavljujući i radikalnije poteze, ukoliko se oni ne ispune do idućeg utorka.

Prema rečima Zorana Milovanovića, vozača vatrogasne cisterne koji, takođe, štrajkuje glađu, za dva dana hitna pomoć intervenisala je četiri do pet puta ističući da su radnici „Župe“ u veoma lošem stanju.

„Tražimo isplatu ličnih dohodaka odnosno pet minimalca što je po radniku oko 100.000 dinara. Mi samo tražimo ono što smo zaradili i tražimo posao“, rekao je Milovanović napominjući da su svi radnici odlučni da istraju do kraja.

Radnicima ove hemijske industrije duguju se 24 zarade iz 2011 i 2012. godine rekla je direktorka Župe Snežana Stojković i dodala da je rukovodsto fabrike radno angažovanim zaposlenima ponudilo (170) po 10.000 dinara odnosno do 5.000 dinara radnicima koji se nalaze na plaćenom odsustvu.

„Rukovodstvo je tražilo od njih da prekinu štrajk, ali su oni ovu ponudu odbili rekavši da taj iznos nije dovoljan“, rekla je Stojković i podsetila da je „Župa“ još ranije od države zatražila subvenciju od 30 miliona dinara koja još uvek nije odobrena.

Ona je istakla da bi sledeće nedelje trebalo da bude uvrštena u program restrukturiranja uredba Vlade po kojoj može da se proda 30 odsto imovine preduzeća u restrukturiranju objasnivši da će se to naći i na idućoj sednici skupštine preduzeća.

O zahtevima štrajkača kaže da je preko zastupnika kapitala Gorana Spasića obaveštena Agencija za privatizaciju.Hemijska industrija „Župa“ ima 335 radnika.

Izvor: Novosti

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply