U Rasinskom okrugu u porastu nasilje nad ženama

Za 16 meseci u Kruševcu i okolini ubijeno je sedam žena što taj grad stavlja u sam vrh liste crne statistike.

 

Poslednji slučaj je ubistvo Jadranke Slesar (46) koju je momak Dragan O. (40) zadavio u iznajmljenoj kući u naselju Bivolje.

– Ne postoji više nijedno opravdanje niti izgovor za nerešavanje ovog problema i konkretnog plana za obezbeđivanje prava ženama na život bez nasilja. Sa svakom ubijenom građankom, Kruševac i Srbija se udaljavaju ne samo od prava i pravde nego i od humanosti i čovečnosti – ističu u Mreži žena Rasinskog okruga.

Kruševačka policija svakodnevno interveniše više od pet puta zbog nasilja u porodici, a prošle godine zabeleženo je i podneto je 76 krivičnih prijava, kažu u Policijskoj upravi.

– Svakodnevno intervenišemo u porodicama, mada ne dođe uvek do krivične prijave, jer je nekada reč o razmiricama koje se završavaju razgovorom u Centru za socijalni rad. Ono što je bitno, to je da o svakoj intervenciji policija obaveštava tužilaštvo i Centar za socijalni rad – rekao je Miljan Petrović, načelnik policije.

On podseća da se nasilje u porodici nekada tretiralo kao prekršaj protiv javnog reda, dok su sada zbog nasilja zaprećene višegodišnje zatvorske kazne. On dodaje da se nasilje prijavljuje u 90 odsto slučajeva, bilo da je reč o najbezazlenijim razmiricama. Bilo je i slučajeva, napominje Petrović, kada su žrtve nasilja na sudu ili dan kasnije pred tužilaštvom menjale iskaz i tvrdile da nisu tučene, kao i pri samom dolasku policije na lice mesta.

– Kasnije, pregledom lekara, ustanove se povrede i mi o tome izveštavamo tužilaštvo, tužilaštvo pokreće postupak, da bi potom žrtva promenila iskaz na samom suđenju – objašnjava načelnik policije.

U većini slučajeva kada su žene ubijene od strane svojih partnera tragičan ishod se mogao naslutiti. U Kruševcu više do dve i po godine ne radi SOS telefon za žrtve partnerskog i porodičnog nasilja jer nije obezbeđen novac.

 

Porast i u Trsteniku

Trend porasta porodičnog nasilja u kojem su najčešće žrtve žene evidentan je i u Trsteniku, drugom po veličini gradu u Rasinskom okrugu. “Prošle godine smo registrovali 159 prijava nasilja u porodici, a u 2012. bilo ih je 113. Više od polovine slučajeva su novoevidentirani – kaže Dragojlo Minić, direktor Centra za socijalni rad u Trsteniku.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply