U Rasinskom okrugu se širi svinjska kuga, ugroženo još sedam sela kod Aleksandrovca

UGROŽENO JOŠ SEDAM SELA U ŽUPI: Svinjska kuga u Donjem Rataju kod Aleksandrovca

ALEKSANDROVAC – U Donjem Rataju, kod Aleksandrovca, pojavila se zarazna bolest afrička kuga svinja. Pre desetak dana zbog pojave ove zarazne i neizlečive bolesti u Globoderu, kod Kruševca, aleksandrovačka opština je bila ugrožena, a sada je potvrđen prvi slučaj zaraze u Donjem Rataju. Ugroženo područje obišao je pomoćnik predsednika opštine Aleksandrovac Bojan Kovačević i obećao podršku.

Prema rečima dr vet.medicine Stojana Đorića, sumnje su potvrđene, jer je dobijen pozitivan izveštaj iz Veterinarskog instituta u Kraljevu. Odmah je izvršena eutanazija svinja i prasadi da se zaraza ne bi dalje širila. Pretpostavlja se da je zaraza preneta preko obuće, jer je domaćin pre desetak dana kupovao stočnu hranu u zaraženom području. Đorić kaže da će resorno ministarstvo nadoknaditi štetu prema postojećim normativima.

Ovaj veterinar ističe da su sela Gornje Rataje, Tuleš, Vitkovo,Tržac, Bobote, Novaci i Dašnica ugrožena, jer priopadaju teritoriji od 10 km u krugu. Odmah je zabranjen je promet stoke iz ovih sela dok se i poslednji slučaj zaraze ne eliminiše. Sva domaćinstva u ugroženom i zaraženom području su obaveštena da su, pre klanja svinja za sopstvene potrebe, dužna da o tome obaveste nadležnu veterinarsku stanicu radi dobijanja potvrde o ispravnosti mesa.

Izvor: Kurir.rs/Ž. M.

Link: https://www.kurir.rs/vesti/srbija/3650621/ugrozeno-jos-sedam-sela-u-zupi-svinjska-kuga-u-donjem-rataju-kod-aleksandrovca

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply