U Rasinskom okrugu podeljeni vaučeri za osiguranje useva i stoke!

Miroslav Milivojević, poljoprivredno gazdinstvo u Kaoniku

“Poljoprivrednici u Rasinskom okrugu u većem procentu osiguravaju svoje useve i stoku”

Miroslav Milivojević, poljoprivredno gazdinstvo u Kaoniku

Predstavnici Glavne filijale Kompanije „Dunav osiguranje“ u Kruševcu obišli su poljoprivrednike u Rasinskom okrugu, razgovarali s njima o značaju osiguranja poljoprivredne proizvodnje i imovine i uručili im vaučere za osiguranje. Tim vaučerima nosiocima poljoprivrednih gazdinstava omogućuje se da osiguraju stoku, uz svako četvrto, deseto i dvadeseto grlo gratis. Vrednost vaučera je od 18.000 do 20.000 dinara.

Direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ u Kruševcu Branimir Džodić rekao je da je primetno da poljoprivrednici u Rasinskom okrugu sada u većem procentu osiguravaju svoje useve i stoku. On je rekao da je veoma bitno to što je Ministarstvo poljoprivrede svim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja su u tekućoj godini zaključila osiguranje i isplatila ga u celosti omogućilo povraćaj premije osiguranja životinja, useva i plodova u iznosu od 45 odsto.

„Povećanje subvencionisanja za pet odsto veoma je važno poljoprivrednicima kada treba da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju jer im je tada svaki dinar dragocen. I lokalne samouprave na području Rasinskog okruga bile su vrlo uviđavne što se tiče subvencionisanja osiguranja, pa su izdvojile sopstvena sredstva u iznosu od 10 do 20 odsto, kojima takođe dodatno subvencionišu premiju osiguranja. Učešće „Dunav osiguranja“ na ovom području je zadovoljavajuće i varira od 50 do 60 odsto od ukupnog osiguranja useva i životinja, i s tim učešćem smo vrlo zadovoljni. Važno nam je i da su korisnici takođe zadovoljni. Primetno je povećano interesovanje poljoprivrednika da osiguraju svoju proizvodnju i stoku u ovom kraju, zbog nepogoda i ostvarenih rizika od šteta poslednjih godina“, istakao je Džodić.

Šef Odeljenja internet prodaje u Glavnoj filijali u Kruševcu Nenad Radojković kazao je da osiguranje krava, kada je reč o krupnoj stoci, zavisi od namene, to jest od toga da li je ona za priplod ili za tov. Radojković je naveo primer da bi kod priplodnih grla premija za vrednost grla od 100.000 dinara godišnje iznosila oko 7.000 dinara. Subvencija države je 45 odsto, kada na to dodamo i subvenciju opštine Kruševac od dodatnih 20 odsto, visina premije je umesto 5.000 samo 2.000 dinara po grlu. Kod osiguranja krava za tov, premija je nešto niža, i za grlo od 100.000 dinara ona bi bila 6.000 dinara, a uz subvenciju nadležnog ministarstva i opštine premija po grlu iznosila bi 1.000 dinara.

Kada govorimo o osiguranju svinja za tov, čija je vrednost oko 15.000 dinara po grlu, premija bi bila oko 700 dinara, a s uključenim subvencijama ministarstva i opštine Kruševac, po grlu bi iznosila nešto više od 400 dinara.

„Što se tiče kultura, za jedan hektar pšenice na području Kaonika, za prinos od 6.000 kilograma i s cenom od 20 dinara po kilogramu, premija bi, s uključenim subvencijama, bila oko 1.700 dinara”, objasnio je Radojković.

Predstavnici „Dunav osiguranja“ obišli su gazdinstvo Nemanje i Radomira Smiljkovića u Kaoniku, koji se pretežno bave proizvodnjom mleka i stočne hrane za krave muzare. U svojoj režiji, kako kaže Radomir, obrađuju šest hektara zemljišta, a osam hektara u zakupu. Primarno im je stočarstvo, pa na imanju imaju oko 20 krava muzara i sedam koje pripremaju za potomstvo. Radomir navodi da ostvaruje subvencije za zemljište, kao i za krave muzare. Kaže da za ovu godinu planira da osigura 15 grla.

Njegov komšija Miroslav Milivojević, koji se uglavnom bavi stočarstvom, tačnije tovom svinja – a čini to već desetak godina – kaže: „Odlučio sam da osiguram 60 svinja, nisam to činio do sada, ali sam sada odlučio jer sam bio suočen s nekim štetama usled bolesti stoke, a i razgovor s predstavnicima najveće osiguravajuće kuće uverio me je da to treba da uradim“.

Izvor: Bif.rs

Link: http://bif.rs/2016/04/poljoprivrednici-u-rasinskom-okrugu-u-vecem-procentu-osiguravaju-svoje-useve-stoku/

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply