U Rasinskom okrugu odložene sve sportske i kulturne manifestacije, zabranjene posete bolnicama, NEMA POTVRĐENIH INFEKCIJA KORONA VIRUSOM, više ljudi leži preventivno na infektologiji

U Rasinskom okrugu nema obolelih od virusa korona: Odložene sportske i kulturne manifestacije, zabranjene posete bolnicama – Na teritoriji Rasinskog okruga nema potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje Kruševac
 Foto: S. B.

Foto: S. B.

KRUŠEVAC- NA teritoriji Rasinskog okruga nema potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravlje Kruševac. U Odeljenju za vanredne situacije grada napominju za “Novosti” da se situacija aktivno prati i sprovode se donete mere Ministarstva zdravlja na suzbijanju širenja virusa.

U međuvremenu, odložene su praktično sve kulturne i sportske manifestacije.

Poslednja u nizu, 5. Kruševački polumaraton, koji je trebalo da se održi 15. marta, zakazan je za 3. maj 2020. godine.

-Manifestacija se odlaže zbog pandemije koronavirusa proglašene od strane SZO i vanrednih mera Vlade Republike Srbije, a u cilju zaštite stanovništva-predočeno je “Novostima” u Gradskoj upravi.- Zdravlje i bezbednost trkača, posebno dece koja učestvuju u trci „Dečji osmeh“, kao i volontera, gledalaca i učesnika u organizaciji su na prvom mestu.

U Gradskoj upravi napominju da se odgovorno i ozbiljno slede sva uputstva nadležnih stručnih službi i institucija kako bi se na vreme i na pravi način koordinirale sve predstojeće aktivnosti. Pojačane su higijenske mere u predškolskim i školskim ustanovama, institucijama i preduzećima.

-Medicinska definicija je u slučaju virusa jasna i ukoliko se, na osnovu laboratorijskih analiza, kompletne anamneze potencijalnog pacijenta i procene infektologa i epidemiologa, proceni da treba, radiće se i testiranje na koronu-objašnjava za “Novosti” dr Dragan Vuksanović,direktor ZZJ Kruševac, naglašavajući da razloga za paniku nema, a da je potrebno odgovorno ponašanje u skladu sa donetim merama Vlade.

U pripravnosti su i lokalni domovi zdravlja u okrugu.

– Dobili smo protokole o reagovanju u potencijalno sumnjivim situacijama i na vezi smo sa kolegama iz Opšte bolnice i Zavodom za javno zdravlje Kruševac – iznosi za “Novosti” dr Radovan Popović, direktor Doma zdravlja “Sava Stanojević” u Trsteniku.

Epidemiolozi u Kruševcu intenzivno prate lica koja su i bez simptoma, a boravila su inostranstvu u zemljama visoke transmisije virusa. Ona su u “režimu” tzv. nadzora i njihovo zdravstveno stanje se proverava u kontinuitetu.

TELEFONI ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLjE KRUŠEVAC

LICIMA koja su doputovala iz područja zahvaćenim KOVID-19, a koja imaju određene simptome respiratornih infekcija, na raspolaganju su dežurni epidemiolozi na brojevima telefona: 037/422-951 ili 064/8942282. Prvi korak je kontaktiranje epidemiologa putem telefona, posle čega se radi procena stručnjaka. Samoinicijativan dolazak u ovu ustanovu nije potreban.

OD DANAS U BOLNICI ZABRANjENE POSETE

NAKON kraćeg perioda, posle nešto intenzivnijeg širenja respiratornih infekcija ove zime, vrata kruševačke bolnice, ponovo su zatvorena za posete hospitalizovanim pacijentima.

-Zbog opšte epedemiološke situacije u zemlji,iz preventivnih razloga, od 13.marta zabranjuju se posete u Opštoj bolnici Kruševac – navodi dr Vesna Stević-Gajić, v.d. direktorka bolnice.

Izvor: Novosti.rs

Link: https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:852641-U-Rasinskom-okrugu-nema-obolelih-od-virusa-korona-Odlozene-sportske-i-kulturne-manifestacije-zabranjene-posete-bolnicama

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply